DVD: Human Planet

Joost Melis (Pink_Floyd)

In Human Planet nemen de BBC en Discovery een kijkje in het aanpassingsvermogen van de mensheid op de natuur. Een andere insteek dan vorige uitgaven waarin vooral de invloed van de mens op de natuur wordt besproken of de krachten der natuur alleen worden besproken. Ook in deze achtdelige serie komen deze natuurkrachten uiteraard aan bod, maar je ziet hier hoe de mens er gebruik van maakt of omheen werkt, zelfs in de meest extreme gevallen.

Voor de acht delen is meer dan 3 jaar werk verricht op meer dan 80 verschillende locaties, die alle uithoeken van de wereld beslaan. Human Planet bekijkt in elke aflevering een verschillend type natuur waarmee de mens een symbiose heeft ontwikkeld. De afleveringen beslaan de oceanen, woestijnen, de Noordpool, de jungle, bergen, graslanden, rivieren en de stedelijke jungle.

Bij het documenteren van al deze verschillende stukken aarde is gebruik gemaakt van onder andere HD-techniek om zo alle facetten ter land, ter (en in) zee en lucht vast te leggen. Dit levert de inmiddels gebruikelijke prachtige beelden op die we van de BBC en Discovery documentaires gewend zijn. Alle verhalen worden up-close-and-personal op deze manier. De verzengende hitte van de Sahara, de vrieskou van de Noordpool of de diepte van de oceanen komen hierdoor een stapje dichterbij. Door middel van een kijkje achter de schermen zie je daarnaast nog hoe de docu tot stand is gekomen. Bij de Nederlandse uitgave verzorgt Carice van Houten een nette voice-over.

De serie geeft de inventiviteit (met of zonder geavanceerde technieken van de mens) erg goed weer. De kennis van de seizoenen en de leefomgeving van mensen laat zien hoe de grenzen van mensen verlegd kunnen worden om te overleven op extreme plekken. Zo leeft er in Indonesië een volk op en van de oceaan, en weten mensen toch hun eten en water bij elkaar te sprokkelen in de droogste gebieden ter wereld. Ook de volkeren in de jungle weten perfect met de natuur samen te werken om zo te overleven, het gif uit de natuur wordt gebruikt voor de jacht en andere volken zoeken hun bescherming en huisvesting hoog in de bomen op.

Maar ook het eerbetoon aan de natuur komt terug in de serie. Zo zie je bijvoorbeeld een Nepalees volk dat zijn doden opoffert aan aasgieren om de natuur te eren. In de stedelijke jungle zie je dat ondanks de overweldigende invloed van de mens de natuur hoe dan ook een rol speelt. Een ratten-, kakkerlakken- en bedwandsenplaag in grote steden of de duizenden duiven en apen die in sommige steden makkelijker kunnen overleven dan in de 'echte' natuur.

Met Human Planet krijg je wederom een indrukwekkende natuurdocumentaire voorgeschoteld. Ditmaal met een iets andere insteek maar wel met interessante en mooie verhalen waarin getoond wordt de symbiose tussen mens en natuur nog stukken verbeterd kan worden en er beter met de aarde omgegaan kan worden dan momenteel op bepaalde plaatsen gebeurd.