Pro Evolution Soccer 2011 3D

Pheno

Exclusief voor Nintendo 3DS

Header

Konami en EA vechten op elke console wel om de harten (en zakcenten) van de voetbalfanaten die niet vies zijn van een computerspel. Zo niet op de Nintendo 3DS, hier heeft Konami nog even vrij spel met hun PES 2011 3D, omdat EA vrij zeker bezig is met het bijschaven van hun geliefde FIFA voor de 3DS.

Voorbeschouwing
In het menu kun je kiezen voor 'Exhibition', 'UEFA Champion League', 'Master League' en 'Wireless Match'. Je kunt ook teams aanpassen, als je de laatste transfers in een digitaal team wilt doorvoeren. Wat er vooral mist is 'Become a Legend', de modus uit eerdere PES-games waarin je een speler bestuurt in zijn carrière naar de voetbaltop. Ook een trainingsmodus zou welkom zijn, want de besturing is zeker even wennen in 3D en in de handleiding staat een opsomming van bewegingen over zes bladzijden verspreid, een lange weg te gaan dus.

In Exhibition speel je oefenpartijtjes, dus dat kiezen we om te kijken of we er zonder training uit gaan komen. Je kiest eerst je team en je tegenstander. De Nederlandse Eredivisie-clubs zit er in ieder geval in, naast de clubs uit Engelse, Franse, Spaanse en de Italiaanse competities. Daarnaast zijn er nog wat clubs uit B-landen te kiezen, zoals een paar clubs uit Duitsland. Als je wilt kun je ook landenteams kiezen. Je mag voordat de wedstrijd begint allerlei opties instellen: teamsamenstelling, formatie, wie is er captain, wie neemt er penalty's en wie neemt er vanaf welke plekken vrije trappen. Daarna kun je beginnen.

PES 2011 3DPES 2011 3D

De bal is 3D-rond
Het eerste dat opvalt als een wedstrijd start is het nieuwe camera-standpunt. De camera zet zichzelf vast op de speler met de bal en past zichzelf aan tijdens de acties. Heel mooi om te zien, je hebt echt veel meer gevoel dat je zelf op het veld staat om het zo te omschrijven, zeker met 3D aan. Maar als je overzicht over het veld wilt hebben is het niet handig dat je over de schouder meekijkt met de speler die aan de bal is. Als de tegenstander aanvalt is het namelijk een drama: je hebt geen idee waar iedereen staat, terwijl de camera braaf jou volgt. Echt jammer dus, want aanvallend ziet dit standpunt er heel mooi uit, maar het gaat zo de mist in tijdens verdedigen dat het gewoonweg niet aan te raden is dit camerastandpunt te gebruiken. De vernieuwing die ze geprobeerd hebben te implementeren is niet geheel werkbaar gebleken.

Gelukkig kun je dit aanpassen. Je hebt twee camerstandpunten die het meest uit de 3D-effecten wilt halen, maar ook twee andere die je veel meer overzicht geven. Hierin is het 3D-effect dan weer minder, maar met ‘VerticalWide' is het effect nog mooi, en heb je een aardig overzicht over het veld om de bal naar de juiste vrijstaande speler te schoppen. De spelers zelf rennen, trappen en doen soepel al hun truukjes, de sfeer in het stadion is aanwezig, kortom, op de camera-problemen na, is het grafisch best knap wat Konami op de handheld doet. Natuurlijk gebruikt Konami ook hun licenties, dus sterspelers zijn duidelijk herkenbaar. 

PES 2011 3DPES 2011 3D

Een balletje trappen
De besturing is, zoals gezegd, even wennen. De analoge knop op de 3DS werkt prima, maar door het gemis van extra knoppen moet er meer met de schouderknoppen in combinatie met andere knoppen gedaan worden. Dat is een leercurve waar je even doorheen moet, zo zonder trainingsmodus. Wat wel handig is, is het touch screen. Op dit scherm kun je vier sneltoetsen plaatsen, met vier tactieken, zoals counter, aanvallen vanaf de zijkant, enzovoort. Deze kun je ook aanpassen tijdens de wedstrijd, dus als je je team opeens anders wilt laten reageren dan anders is dat met een tip van je vinger te doen.

Multiplayer is alleen aanwezig in de vorm van StreetPass-partijtjes of als je lokaal met elkaar een pot wil voetballen. Geen online functionaliteit te bekennen. Erg raar, juist dit spel leent zich prima voor een online toernooien. StreetPass is dan ook nog eens passief, je stelt je team samen, je houdt je 3DS dichtgeklapt en als iemand met een Nintendo 3DS langskomt zullen de twee gaan bekijken wie het sterkste team heeft en daardoor gewonnen.

De Master League is dan wel erg uitgebreid. Hierin zul je naast het voetballen om uiteindelijk een poging te doen de UEFA te winnen, zelf ook aan- en verkopen van spelers kunnen doen. Spelers hebben een clubliefde en je zult ze dus ook aandacht moeten geven: iemand die constant op de bank zit zal weinig clubliefde kennen. Als je StreetPass gebruikt zul je ook teams en spelers vrijspelen om mee te kunnen onderhandelen voor transfers.

Nabeschouwing
Het gevoel dat Konami een voetbalspel voor de Nintendo 3DS op de markt wilde hebben voordat EA dat ging doen, blijft. Konami is te gehaast bezig geweest snel op de 3DS-markt te komen om het een heel uitgebreid spel te maken, maar dat betekent niet dat het een slecht spel is. Wat er in zit is prima. Het mist de puntjes op de i als het om spelmodi gaat en de inkt was op toen ze multiplayer wilden gaan schrijven. Met Master League ben je wel even bezig, maar daarnaast is er alleen een UEFA-cup of oefenpartijtjes. Dat had veel meer kunnen zijn. Ben je gek op voetbalspellen, dan is het zeker een spel om te halen om de tijd te overbruggen dat er een voetbalspel komt met multiplayer. Vervelen zul je je niet in de tussentijd en met PES 2011 3D heb je een goed spel om met de 3D-effecten van je Nintendo 3DS te patsen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ 3D ziet er gaaf uit
- Weinig speelmodi 
7
+ Besturing is prima  - Multiplayer