Boek: Sophie Hannah - De andere helft leeft

Cindy

Sophie Hannah - de andere helft leeftEén helft gaat dood... De andere helft leeft. Sophie Hannah’s lijvige vierde thriller is echter alles behalve half. Het bevat veel, – heel veel – elementen, waarvan spanning en karakters met een geheimzinnig verleden er slechts een paar zijn.

Eén ei is geen ei
Eén van die karakters is Ruth Bussey, een onzekere, neurotische vrouw in het bezit van een vriendje die haar op een dag iets wel heel merkwaardigs opbiecht. Aidan beweert namelijk in het verleden een vrouw, Mary Trelease, te hebben vermoord. Dat is op zich al bizar, maar het wordt pas echt merkwaardig als Ruth zich herinnert waar ze de naam van kent. Nog niet zo lang geleden heeft zij namelijk een aanvaring met diezelfde vrouw gehad en toen was deze springlevend. Bang en in de war door deze bekentenis besluit ze naar brigadier Charlotte Zailer te gaan voor hulp, maar die zet zo haar vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Ruth. Tot ze zich over de zaak buigt en ontdekt dat er geen halve, maar dubbellevens geleid worden, die niet alleen Ruth ernstig in gevaar kunnen brengen.

Drie ei is een paasei
In De andere helft leeft gaat het steeds om een driehoeksverhouding, met bij elke ontdekking van Zailer een nieuw gevormd trio, of een met een andere hiërarchie. Maar wie de paashaas is ontdekken we pas aan het eind van het verhaal, en dat maakt samen met het verbluffend ingenieuze plot deze thriller tot een steengoede. Hannah wacht precies lang genoeg met het prijsgeven van kleine aanwijzingen die leiden tot het inzicht van wie wat wanneer, met en tegen wie heeft gedaan. Hierbij is de chronologie van een paar hoofdstukken wel wat verwarrend, maar dat houdt je bij de les. Wat de snelheid van het verhaal wel remt zijn de scènes op het politiebureau. De persoonlijke vetes van de politieagenten zijn niet echt relevant en hadden beter plaats kunnen maken voor uitwerking van het probleem dat Zailers verloofde – en tevens werkzaam bij de politie – schijnbaar heeft en wat tussen de verloofden in hangt. Maar wie maakt zich druk om een paar verveelde rechercheurs, als er ondertussen dieper in de sinistere verledens van Ruth, Aiden en Mary gedrongen wordt en Hannah verbanden blootlegt die tegelijk duidelijkheid scheppen als verwarren? Geen boek om met een half oog te lezen, voor deze ijzersterke thriller moet je echt even gaan zitten.