Boek: Sara Stridsberg - Droomfabriek

Kolomos

DroomfabriekAndy Warhol, een bekend fenomeen op deze aardbol, creëerde kunst met een grote K in The Factory. Om al deze artistieke creaties te kunnen dirigeren heb je een legio amfetamine en excentrieke kunstenaars nodig. Een van die personen was Valerie Solanas, een verpletterend intelligente vrouw met een ontiegelijke haat voor alles wat een Y-chromosoom bevat. Deze vrouw, oprichter van SCUM (Society for Cutting Up Men), is het hoofdpersonage in het boek Droomfabriek van Sara Stridsberg.

Sara heeft gekozen om in het boek een fictieve Valerie te volgen waarbij het meeste gebaseerd is op feiten. Deze Valerie wordt geboren in Ventor, een afgelegen hoek in de Verenigde Staten waar haar moeder werkt als prostituee. Valerie wordt met regelmaat seksueel misbruikt door haar biologische vader en wanneer deze vertrekt komt er een gewelddadige stiefvader voor in de plaats. Weglopen is haar enige optie op zelfbehoud. Ze komt in contact met  de drugswereld en uiteindelijk valt de appel niet ver van de boom en verhuurt ze zelf ook haar lichaam. Toch is er een sprankje licht in haar leven wanneer ze haar diploma in Psychologie haalt en door studeert voor een master. Hier leert ze een medefeminist kennen en ontstaat de basis voor SCUM met als wortels het SCUM-manifest. Nadat het manifest interesse opwekt bij Olympia Press (uitgever van The History of O) en Andy Warhol ziet ze haar carrière al helemaal  uitgestippeld als schrijver van veelzeggende boeken en werkstukken. Helaas gooit Andy Warhol roet in het eten door een van haar scripts 'kwijt te raken' uit vrees voor Sara Stridsbergaandacht van de overheid vanwege obsceniteit. Zo haalt Andy Warhol de toorn van Valerie op zich wat uitmond in een aanslag op zijn leven. Hij geneest nooit meer van zijn wonden en bij Valerie gaat het vanaf dat moment ook bergafwaarts.

Droomfabriek is op een creatieve manier geschreven, Sara kiest ervoor om poëtisch het verhaal voor te schotelen aan de lezer. Dit doet ze door middel van dialogen en opsommingen in de vorm van een alfabet om het verhaal te structureren. In het begin is het verhaal chaotisch  en kan het lezers afschrikken vanwege de niet-chronologische vertelwijze en patchwork stijl; maar al snel vallen alle puzzelstukes op hun plaats. Ze prepareert de lezer op een prachtig literair einde en het boek zal in veel gevallen een memorabele herinnering achterlaten.