Boek: Jan Vorstenbosch - Voetbalgek

Jeroen (JRmusic)

Het WK-voetbal ligt inmiddels een maand achter ons en de Nederlandse Eredivisie is weer van start gegaan. Een prima tijdstip voor een nieuw voetbalboek. Voor wie de passie voor het voetbal na de verloren WK-finale een beetje kwijt is en geen zin heeft in het zoveelste analyserende, biografische of verhalende voetbalboek is er Voetbalgek van filosoof en amateurvoetballer Jan Vorstenbosch.

voetbalgek

Het boek bestaat uit negen essays waarin Vorstenbosch telkens een bepaald aspect van het voetbal behandelt. De rode lijn door deze essays is opvallend genoeg de belevenissen van Jan Vorstenbosch himself. Van zijn eerste contact met een bal tot de vele gesneuvelde ruiten en ballen tot zijn debuut in het eerste van de plaatselijke club tot de uitjes met zijn familie-elftal. Juist dit maakt het boek heel bijzonder. Natuurlijk komen ook beroemde wedstrijden, spelers en momenten aan bod, maar de amateurbelevenissen maken het boek zeer herkenbaar voor iedereen die een willekeurige sport, of welke passie ook heeft. Alles wat Vorstenbosch vertelt, vertelt hij met humor, ironie en bovenal een stuitende liefde voor voetbal.

Ondanks de herkenbare verhalen is Voetbalgek geen uitermate geschikt boek voor de derde helft. In de gemiddelde kantine zal men niet discussiëren over de vraag waar de liefde tussen de voetballer en de bal vandaan komt. Vergezocht is het overigens nergens, maar de aandacht zakt soms weg.

Voor wie geïnteresseerd is in filosofie en passie (de uiteenzettingen zijn ook op andere passie zoals muziek te betrekken) is Voetbalkgek zeker een leesbeurt waard. Voor wie in de derde helft onder het genot van een pilsje wil praten over de nieuwe sponsor van AZ of de verkoop (wel of nog steeds niet) van Afellay aan een grote Europese club kan beter naar de praatprogramma's van de NOS of RTL7 kijken.