Boek: J. Boekestein: De dood van de Magiër

Wouter Kursten (Magneet)

Schelmenromans, wat horror, decadentie zijn volgens Jaap Boekenstein ingrediënten die hij in zijn fantasy boeken probeert te stoppen. Wat ik me afvroeg voordat ik begon te lezen in Kadhal, de dood van een magiër of dit niet allemaal een beetje teveel van het goede zou zijn.

Het verhaal in dit boek speelt zich met name af in de stad Kadhal of één van de randsteden daarvan. In deze stad is magie een gegeven en hebben magiërs net zo veel of meer macht dan de keizer. Het verhaal draait met name om de halfzusjes Asca, Mayl en Cyrel. Deze drie proberen als danseressen hun hoofd boven water te houden. Dit omdat hun vader ervandoor is gegaan en ze achtergelaten heeft met een torenhoge schuld.

 

Eigenlijk bestaat dit boek uit meerdere verhalen die alleen maar op bepaalde punten raakvlakken met elkaar hebben. Meerdere keren lijkt er een ander personage of personages de hoofdrol te hebben, en is het niet duidelijk wat het nu eigenlijk met de rode draad te maken heeft. Hierdoor is het niet altijd even duidelijk om wie het boek nu eigenlijk gaat, de vader, de zusjes of andere figuren. Dit wordt ook mede veroorzaakt omdat niet alles op chronologische volgorde verloopt.

 

Qua schrijfstijl is dit boek niet slecht geschreven. Alles wordt behoorlijk plastisch voorgesteld waardoor je er vrij behoorlijk een beeld bij kunt vinden. Wel is het zo dat Boekestein voor mij het allemaal iets eenvoudiger had mogen houden. Nu probeert hij vaak te veel informatie te geven waardoor de aandacht op het verhaal zelf verslapt.

 

Helaas zal dit boek niet bij iedereen in de smaak vallen. Naar mijn mening is het net te chaotisch om echt lekker weg te lezen. Eigenlijk had dit beter een verhalenbundel kunnen zijn waarbij je naderhand zelf alle puzzelstukken in elkaar mag leggen. Hij zal het dan ook maar met drie sterren moeten doen.