Boek: Lauren Henderson - Zoenen & leugens

Cindy

Zoenen & leugensNa het open einde van Fatale kus kon het niet anders dan dat Lauren Henderson een vervolg zou schrijven op deze spannende tienerchicklit met detective-in-de-dop Scarlett Wakefield in de hoofdrol. Gelukkig hebben we niet lang hoeven wachten; inmiddels is Zoenen & leugens uitgekomen.

WhoDanit
Het verhaal sluit, op een paar weken na, aan op waar het vorige boek eindigt. Scarlett en haar stoere vriendin Tayler proberen te achterhalen wie er te maken hebben gehad met de dood van Dan, de jongen die op een feestje stierf in Scarletts armen. Als ware detectives maken ze sluwe afspraken met de ‘verdachten’ en spannen onwetende, simpele zieltjes voor hun kar. Wanneer ze vermoedt dat het antwoord wel eens buiten de schoolmuren zou kunnen liggen, schrijft Scarlett een brief vol smoezen aan de familie van Dan. Het resultaat is dat ze uitgenodigd wordt op het kasteel van de familie om over hem te praten. Eenmaal daar aangekomen blijkt al snel dat Scarlett zich in het hol van de leeuw bevindt en begint het zoeken naar stukjes van de puzzel rondom Dans dood.

Romantisch speurwerk
Vervolgverhalen halen lang niet altijd het niveau van hun voorgangers. Henderson is er echter in geslaagd om Zoenen & leugens net zo spannend, zoniet spannender, te maken. Omdat er geen aanloop meer nodig is waarin de personages voorgesteld worden, valt de lezer midden in het verhaal, dat leest als een trein. Het boek is overigens ook prima te lezen zonder het eerste deel, aangezien er wel het een en ander terloops uitgelegd wordt. De onverschrokken Scarlett en Tayler draaien hun hand niet om voor risicovolle undercoveracties en het betere speurwerk, wat voor heel wat spannende situaties zorgt. Gedurende het hele verhaal verschuift de verdenking van de ene naar de andere persoon. Ondanks dat de twee meiden weinig tegenslag hebben en hun ingevingen ongeloofwaardig vaak het gewenste resultaat opleveren, blijf je als lezer tot op het laatst in het ongewisse over de identiteit en het motief van de dader. Tussen het speurwerk door is er ook meer dan voldoende aandacht voor romantiek, variërend van de onschuldige kalverliefde tussen Scarlett en tuinman Jason, tot de losbandige acties van de personen die betrokken zijn bij Dans dood. Zoenen & leugens is wederom een goede mix tussen chicklit en detective geworden. Tel daarbij humor, een hoop blingbling en een heus kasteel op en je hebt een erg geslaagd boek voor tienermeiden.