Boek: Louann Brizendine - De mannelijke hersenen

Cindy

De mannelijke hersenen

Deze review had natuurlijk kunnen beginnen met een gevatte opmerking over mannen en hoe ze hun hersenen al dan niet gebruiken. Maar neurologe en psychiater dr. Louann Brizendine zegt dat grapjes over dunne boekjes over dit onderwerp nergens op gestoeld zijn. Feit is wel dat haar boek over de vrouwelijke hersenen bijna honderd pagina’s tekst meer bevat dan haar nieuwe boek: De mannelijke hersenen.

Mannen komen toch gewoon van Mars?
Brizendine krijgt in haar praktijk vaak ongeruste vrouwen te spreken, die zich zorgen maken over het gedrag van hun zonen en echtgenoten. Waarom kunnen hun zonen nergens de aandacht bij houden en maken ze geen oogcontact? En waarom brengen hun mannen meteen oplossingen aan als ze alleen maar even lekker hun hart willen luchten over de problemen op het werk? Het antwoord ligt veelal in de werking van het mannelijk brein en de manier waarop het omgaat met prikkels en vrijgekomen hormonen. Net als in haar vorige boek beschrijft Brizendine de levensloop van in dit geval mannen, vanaf de wieg tot aan de rijpere leeftijd. Ze legt uit welke delen van de hersenen door welke prikkels gestimuleerd worden en wanneer bepaalde hormonen vrijkomen en wat ze doen in het brein.

Ze kunnen het echt niet helpen
Het boek is geen vrijbrief voor mannen om zich voortaan als een Neanderthaler te (blijven) gedragen. Brizendine geeft dan wel een verklaring waarom mannen er onderling genoegen in scheppen elkaar af te troeven met de luidste boer, laten zien dat je het alfamannetje bent kan natuurlijk ook op een andere manier.
Maar zullen de lezeressen van De mannelijke hersenen dan eindelijk inzicht krijgen in het doen en laten van het andere geslacht? Ja en nee. Het boek geeft in ieder geval een verklaring voor hoe mannen in verschillende levensfasen tegen bepaalde zaken aan kijken en hoe ze kunnen veranderen in de loop der jaren. Dat is erg interessant om te lezen, maar blijft ook vrij abstract. Er worden slechts enkele specifieke gebeurtenissen omschreven om de werking van de hormonen te illustreren. Voor moeders van jongens kan het een hulpmiddel zijn om om te kunnen gaan met hun ruige grensverkennende gedrag. Tenminste, in ieder geval tot aan het moment dat de testosteronbom ontploft als ze in de puberteit komen, want vanaf dat moment denkt het mannelijke brein voornamelijk alleen nog maar aan seks en is er geen houden meer aan. Het is dan ook niet gek dat er een groot deel van het boek gereserveerd is voor dit onderwerp. Hoewel er met veel wetenschappelijke namen gestrooid wordt, is de beschreven levensloop wel boeiend en leest het boek lekker weg. Dit komt niet in de laatste plaats omdat je halverwege het boek tot de conclusie komt dat het verhaal daar stopt en de overige 150 pagina’s alleen maar een overzicht van noten en geraadpleegde bronnen bevatten. Veel van het menselijk brein is nog een mysterie voor wetenschappers, maar met De mannelijke hersenen is de eerste stap gezet om het gedrag van mannen een beetje te begrijpen.