CD: Vonder en Bloom - Simple Peace of Mind

Jeroen (JRmusic)

Het weer is er nog niet eenduidig over, maar het debuutalbum van Vonder & Bloom, Simple Peace of Mind, laat er geen twijfel over bestaan: de lente staat weer voor de deur. Caroline Ouwendijk en Nina Ebbenhout, alias Vonder & Bloom, ontmoetten elkaar in de tram. Beiden waren op weg naar een auditie voor een singer-songwriterwedstrijd. Hoewel de auditie geen succes werd, voelden de Amsterdamse dames direct een zeldzame, muzikale klik en besloten ze een duo te vormen.

cover vonder en bloom

Het debuutalbum van Vonder & Bloom leent zich prima voor een warme avond. Drankje in de hand en kijkend naar de ondergaande zon in de verte. Nadenkend over het leven, over jezelf, over je dierbaren. Dat zijn precies de onderwerpen die centraal staan op deze plaat.

Na de persoonlijke twijfel in opener 'simple peace of mind' gaat het album snel over op meer positiviteit. Dit gevoel bereikt een hoogtepunt in 'brilliance of you', 'come on home' en 'you'. Alle drie zijn het odes aan de liefde of aan dierbaren. Zinnen als: "I know it's crazy, but it's true. My life ain't half as good when you're not here" ('come on home') en "And I, I know they can't see the million things I see" ('brilliance of you') zijn typerend voor de cd.

Muzikaal zijn de nummers vrijwel allemaal hetzelfde opgebouwd. Beheerste zang in het begin begeleid door piano of gitaar en langzamerhand meer melodie, meer begeleiding en meer power in de zang. Jammer genoeg is het album nergens echt uitdagend en blijft het altijd netjes binnen de lijnen.

Hoewel er niks mis is met de instrumentale begeleiding, schuilt de kracht van het album voornamelijk in de teksten en de wonderschone stemmen van de frisse dames. 'Do much better' is een prachtige, kwetsbare song vol met twijfel en zelfreflectie. Daarnaast beschrijft 'leaving this place' een gevoel dat iedereen hoopt over te houden aan een stukgelopen relatie.

Wanneer je op zoek bent naar een plaat vol met potentiële hits dan ben je bij Vonder & Bloom aan het verkeerde adres. Ben je echter geïnteresseerd in mooie rustgevende, vrolijke en zelfreflecterende popliedjes dan is 'Simple Peace of Mind' een ware aanrader. De stemmen van Vonder & Bloom lijken werkelijk voor elkaar gemaakt en vervelen geen moment. Op naar de lente wat mij betreft!