DVD: Katanga Business

Joost Melis (Pink_Floyd)

Tot halverwege 1960 deelde België de lakens uit in Congo en bezorgde onze zuiderburen een schat aan rijkdom en mogelijkheden op. De inheemse volkeren profiteerden er nauwelijks van en ook nu, na de financiële strooptocht van Mobutu, lijken de bewoners met lege handen komen te staan. De grond zit nog steeds vol met rijkdom, vooral de provincie Katanga kent groot potentieel. Eén van de rijkste ertsstreken ter wereld is het, maar de bevolking leeft in grote armoede. De Belgische regisseur, Thierry Michel, laat het verhaal van de provincie zien in zijn documentaire Katanga Business. Eerder maakte hij al de docu's Roi Du Zaire en Congo River.

Katanga Business



Michel weet redelijk snel het beeld te schetsen van de scheve verdeling binnen het land, dat na Mobutu op zijn laatste adem stond te wankelen en bijna reddeloos achterbleef. Veel investeerders zien nu echter heil in Congo en zijn schatten, niet zo gek ook als je hoort welke bedragen er in de grond zitten en hoeveel nullen winst er voor de komma gemaakt kunnen worden. Gigantische mijnen moeten de voorraden kobalt en koper opkrikken met behulp van investeerders en buitenlandse multinationals. De gewone burger mag zijn leven wagen voor een schamel loon in de verstikkende mijnen. Een politieke en economische thriller.

Katanga Business


Hoewel Michel de pijnpunten van het land goed aanstipt, beklijft het verhaal enigzins. De vaart van het verhaal is niet het sterkste punt en ook de samenhang tussen de verschillende 'hoofdstukken' is niet altijd even logisch. Dat daar gelaten laat de docu een eerlijk beeld zien van de situatie in Katanga. De ondernemende Chinezen en Indiërs gaan er aan de ene kant met de winst vandoor, maar maken aan de andere kant weer dingen mogelijk in het land. Een tweestrijd die voor de bevolking lang niet altijd goed uitpakt en soms resulteert in rellen en opstanden die de geprezen gouverneur Moise Katumbi moet oplossen. Het is een man met een rijk verleden en hij lijkt de Obama van Katanga te zijn. Kan hij het tij keren voor de Congolezen of is het überhaupt een hopeloze zaak na de economische crisis?