DVD: Dinosaurs Alive

Wouter Kursten (Magneet)

Dinosaurs Alive is een documentaire die opgenomen is in het 3d imax formaat. Deze en andere films in dat formaat zijn nu ook uitgebracht op dvd en Blu-Ray. De grote vraag is natuurlijk of dit formaat ook op je gewone tv een beetje overkomt.


Dinosaurs Alive
gaat zoals de titel wel duidelijk maakt over dinosaurussen. Je reist als kijker mee naar  twee belangrijke locaties als het gaat om de vondst van dinobotten. Als eerste ga je op bezoek in de Gobi woestijn in Mongolië. Daarna ga je naar New Mexico waar je beelden krijgt van één van de oudste ooit in Noord-Amerika gevonden dinosaurussen.

De beelden ter plaatse worden aangevuld met CGI beelden van hoe men denkt dat de dinosaurussen leefden en theorieën waarom op bepaalde plekken enorm veel overblijfselen zijn gevonden. Daarnaast komen ook de medewerkers aan bod die uitleggen wat ze doen.

Helaas moet ik zeggen dat de documentaire op een normale televisie totaal niet goed uit de verf komt. Grapjes en shots die duidelijk voor imax zijn gemaakt imponeren totaal niet. Deze manier van filmen past duidelijk niet bij 2D televisie. De beeldkwaliteit is natuurlijk wel uitstekend en het geluid is ook zeer goed. Het Nederlandse commentaar daarentegen is om bij in slaap te vallen. Dan vind ik Michael Douglas die het Engelse commentaar voor zijn rekening neemt veel en veel beter.


Ook de lengte van de docu had een stuk langer mogen zijn dan de 40 minuten die hij nu duurt. Voeg daar een making-of van 27 minuten bij en dan heb je het wel gehad. Gelukkig is de making-of wel heel leuk om te kijken, je krijgt dan ook een goed beeld van wat er allemaal nodig is om een imax film te schieten. Achteraf gezien vond ik dan eigenlijk de making-of ook leuker om te zien dan de documentaire zelf. Ik kan dan ook niet meer dan anderhalve ster geven.