DVD: Wild Ocean

Joost Melis (Pink_Floyd)

Transkei, in Kwazulu Natal aan de zuidoostelijke kust van Zuid-Afrika. Elke winter wordt het hier een slachtveld en vreetfestijn, enorme scholen vis worden achtervolgd door de grotere roofdieren en vissen. Het ecosysteem is hier nog niet substantieel aangetast en giganstische hoeveelheden dieren komen hier tezamen. De koude stromingen vanuit het zuiden drijven de vissen naar het noorden, richting de kust van Zuid Afrika.

Wild Ocean


Enorme scholen vormen de meest prachtige vormen, miljarden vissen die scholen van 15 kilometer lang vormen en op jacht zijn naar plankton zijn vanaf de ruimte te zien. Maar tevens zijn deze scholen de belangrijkste eiwitbron voor de roofdieren in de oceaan en niet te vergeten de vissers die zich aan de wilde kust begeven. Door de koude en warme stromingen worden duizenden sardientjes richting het strand gedreven. De vissers letten op dolfijnen en Jan van Genten, want zij zijn enkele van de afwachtende roofdieren die zich in het slachtveld gaan begeven. Ook pelsrobben, haaien, pelikanen en walvissen spelen een rol in dit indrukwekkende schouwspel. Nergens ter wereld komen bijvoorbeeld zoveel haaien voor als aan de kusten van Kwazulu Natal. De robben en haaien proberen de gigantische scholen te doorbreken. De walvissen vertrekken ook noordwaarst door de koude stromingen richting de kust en het hoofdgerecht. Vogels duiken als kamikazepiloten de oceaan in voor een hapje. Afrikaanse families rukken met netten, manden en boten uit op zee om een deel van de vangst op te eisen.

De Sardine Run lijkt wel een evenement, niet alleen voor de mens maar ook voor het dierenrijk. Maar door de opwarming van de aarde komen er minder sardines aan de kust, ze blijven verder zuidwaarts hangen en worden daar opgewacht door grote vissersboten. Maar ook daar zijn ze niet veilig voor de vele roofdieren die het op hen gemunt hebben. Om geen slechte invloed op dit natuurfenomeen te hebben, wordt er kort aandacht besteedt aan het behoud van de populatie. Zeereservaten moeten worden opgericht en conservatie moet doordringen in de politiek.


De IMAX documentaire Wild Ocean laat op zeer mooie wijze het jaarlijks terugkerend fenomeen zien. De muzikale ondersteuning is van de groep Stomp en levert een goede bijdrage aan de impact van de beelden. Ook wordt er niet teveel nadruk gelegd op de conservatie, maar wordt de boodschap vooral duidelijk gemaakt door de mooie beelden. De extra's bestaan onder meer uit een interview met de regisseurs, een behind the scenes, making of's, trailers en Kwazulu Natal tijdens de Sardine Run, met daarin van Sardine Festivals tot rituele dansen.

Wild Ocean