Boek: Milikowski/Hoekstra - De Droom van Zuid-Afrika

Felienne (FelinuX)
De loting is voorbij en viel gunstig uit voor Nederland. We kunnen ons dus gaan opmaken voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Maar wat zal de invloed van dit enorme toernooi zijn op dit land en zijn inwoners? Met deze vraag reisden journalisten Floor Milikowski en Evelien Hoekstra naar Johannesburg af en in De Droom van Zuid-Afrika kunnen we lezen wat zij allemaal hebben meegemaakt.


Ervaren reizigers?
Op de achterflap kunnen we lezen dat de twee schrijfsters tijdens hun studie veel door Afrika en Amerika gereisd hebben , maar dat komt helaas niet echt duidelijk tot uiting in de beleving van hun bezoek aan Zuid-Afrika.
Zo realiseren de dames zich tijdens dit bezoek pas dat begrippen als tijd en afstand in andere landen een heel verschillende betekenis hebben. Dat weet toch iedereen die wel eens buiten Nederland geweest is? Duitsers rijden op een zaterdagavond zo 40 kilometer om in een andere stad te gaan stappen, Fransozen eten bij voorkeur om negen uur 's avonds, om maar eens een paar zeer evidente voorbeelden te noemen. En dan zijn we Europa nog niet eens uit...
Verder verbazen de dames zich erover dat inwoners van de sloppenwijken in Jo'burg nog geen kijkje bij de Olympische stadions zijn gaan nemen. Iedereen die wel eens in een sloppenwijk is geweest zou toch moeten weten dat mensen die daar wonen zelden hun wijk verlaten, of er nu een presidentsverkiezing, een burgeroorlog of een voetbalwedstrijd aan de gang is.

De boeven van de FIFA
De hoofdstukken van het boek die niet over de avonturen van de schrijfsters gaan, zijn een stuk beter te pruimen, vooral omdat ze zeer waardevolle achtergrondinformatie geven over de situatie waarin Zuid-Afrika zich momenteel bevindt. Veel Zuid-Afrikanen beginnen zeer hoopvol een 'hotel' in hun piepkleine huisje, om te kunnen profiteren van de rijke Europese gasten die hun land in juni gaan bezoeken. Helaas voor hen is de kans dat ze daadwerkelijk wat verdienen erg klein, omdat de FIFA een organisatie heeft die zorgt voor de bemiddeling tussen voetballiefhebber en verblijfplaats. Deze organisatie, Match geheten, roomt niet alleen 30% van de winst af, maar zorgt er ook nog eens voor dat grote hotelketens voorrang krijgen. Bovendien is het binnen een kilometer rondom het stadion niet toegestaan iets te verkopen, tenzij je een sponsor van de FIFA bent (Nike, Coca Cola etc.) De vraag rijst dus of dit WK wel zo goed voor de lokale economie zal zijn als de FIFA ons (en de bewoners van Zuid-Afrika) zo graag wil doen geloven. Deze achtergrondschets maakt het boek toch nog enigszins de moeite waard.

Conclusie
De invloed die dit toernooi op de gewone man heeft is ontzettend groot en daarom is het goed dat boeken zoals deze geschreven worden. Op het moment dat de wedstrijden straks beginnen, zullen de meeste Nederlanders niet zoveel interesse meer hebben in de achtergrond waartegen dit enorme toernooi zich afspeelt. Helaas is de schrijfstijl van Milikowski en Hoekstra rommelig en komt hun kennis over het gebied totaal niet naar voren. Als je meer wilt weten over Zuid-Afrika en de woekerpraktijken van de FIFA, probeer het dan eens met Google, dan kom je minstens zoveel te weten als er in dit dunne boekje staat.


Uitgever: Uitgeverij Carrera ISBN: 978 90 4880 234 0 Pagina's: 191
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.
Meer info over Zuid-Afrika is te vinden in Zuid-Afrika deel 2