Boek: Thomas Trofimuk - Waiting for Columbus

Chantal (rocha01)
Lezen doe je vaak in je moedertaal, toch zijn er zeker ook Engelstalige boeken die de moeite waard zijn. Vaak komen die ook net wat eerder uit en hebben ze dus een voorsprong. FOK! heeft inmiddels ook een ingang om Engelstalige boeken te reviewen en in dat kader bespreken we hier Thomas Trofimuk's Waiting for Columbus.


Het verhaal
Een man belandt in een psychiatrische inrichting in Spanje. Wanneer hij daar bijkomt, waant hij zich Christopher Columbus. Met heel zijn lijf en geest ís hij de wereldberoemde ontdekker. In zijn hoofd spelen tal van verhalen. Deze begint hij te delen met zijn verpleegster, Consuela. De verhalen zitten vol romantiek en avontuur en Consuela luistert vol belangstelling. Ondanks dat ze beseft dat ze te maken heeft met een man die hopeloos de link met de realiteit kwijt is, blijft ze luisteren en raakt ze toch ook steeds meer gefascineerd door zijn fantasie. Ook voor haar wordt het steeds moeilijker om fantasie van werkelijkheid te scheiden. Een verhaal vol liefde, romantiek en verloren realiteit.

Mooi geschreven
Trofimuk heeft een mooie roman weten te schrijven. De verhalen die 'Columbus' vertelt zitten vol metaforen en dit maakt het intrigerend om te lezen. De Engelse taal kan op dit punt soms wel wat tegenwerken, bepaalde metaforen laten zich in een andere taal moeilijker duiden. Maar als je eenmaal goed in het boek zit, wordt veel duidelijk uit de context en ontgaan de meeste je niet. Het tijdsbestek dat in Waiting for Columbus wordt beslagen is erg breed, van eind 1400 tot heden, dit kan verwarrend lijken, maar Trofimuk heeft een mooie beschrijvende manier gevonden om de scheiding tussen de tijden aan te geven.

De schrijfstijl maakt ook dat je veel compassie voelt voor de hoofdpersonages. De betrokkenheid is groot en je merkt al snel dat je ook gaat 'geloven' in de verhalen van Columbus, je wordt als het ware meegezogen in zijn fantasiewereld. Dit werkt verslavend en zorgt ervoor dat het boek maar moeilijk opzij te leggen is. Een dikke vier sterren voor deze Engelstalige roman. Wil je eens wat anders dan het standaard Nederlandse werk, of vertalingen van Engelse boeken, dan is Waiting for Columbus een aanrader.


Importeur: Nilsson & Lamm ISBN: 9780330471978 Pagina's: 400
Waardering:

Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.