Boek: Laila Lalami - De Geheime Zoon

Felienne (FelinuX)
Casablanca, het klinkt zo mooi en mysterieus, maar voor Youssef is de waarheid totaal anders. Hij woont samen met zijn moeder in de sloppenwijken en leeft een uitzichtloos bestaan. Zijn enige afleiding is het bezoeken van de vervallen buurtbioscoop. In De geheime zoon neemt Laila Lalami je mee naar een wereld waar hoop en wanhoop angstvallig dicht bij elkaar liggen.




De weduwe
Youssef is opgegroeid in de veronderstelling dat zijn moeder een weduwe is. Zijn vader, die onderwijzer was, kwam door een noodlottig ongeval om het leven, zo werd hem verteld. Langzaam maar zeker ontstaan er barstjes in het verhaal dat zijn moeder hem jarenlang voorspiegelde, maar steeds weet zij hem er weer van te overtuigen dat een nieuwe leugen de waarheid is.
Ondanks haar volharding ontdekt Youssef toch de waarheid, zijn vader leeft nog! Nabil Amrani, een welvarend zakenman, wil graag zorgen voor de zoon die hij nooit gekend heeft, hem een deel van zijn leven maken en een nieuwe start geven. Youssef laat alles, zijn moeder, zijn vrienden en zijn studie, achter om bij zijn vader te gaan wonen. Amrani's familie ontvangt Youssef echter niet met open armen en hij blijft het gevoel hebben er niet helemaal bij te horen. Hierdoor is hij een gemakkelijke prooi voor een extreme islamitische groepering, simpelweg bekend als De Partij.

Hartverscheurend
Het verhaal van Youssef kan je simpelweg niet koud laten. De hoofdpersoon heeft zoveel hoop op een betere toekomst dat je als lezer echt wil dat het goed met hem afloopt, terwijl je natuurlijk wel beter weet. Ook Youssef zelf weet eigenlijk wel dat de veranderingen in zijn leven niet permanent zijn, maar hij blijft vol goede moed, tot het bittere einde toe. Niet alleen in Youssef kun je je goed inleven, ook de andere personages mogen er zijn. Zijn vader, die met grote moeite probeert te schipperen tussen de zoon waar hij altijd al naar verlangde en de rest van zijn familie, wekt sympathie, die zijn acties eigenlijk niet rechtvaardigen. Je begrijpt precies waarom hij is zoals hij is, ook al ben je het met hem oneens.
Een laatste glansrol is weggelegd voor Youssefs zus, die probeert een nieuw leven op te bouwen in Los Angeles. Ondanks de liefde die ze daar heeft gevonden, kan ze haar familie toch niet uit haar hoofd zetten. Je krijgt het gevoel dat de schrijfster, die zelf in Marokko is opgegroeid en later naar Amerika is verhuisd, hier over haar eigen ervaringen vertelt. Aangrijpend dus.

De geheime zoon is een aanrader. Het is een schitterend boek over hoop, familie en liefde. Het laatste hoofdstuk bevat een schokkend einde, dat het sluimerende moslim-extremisme een plaats geeft en het leven van Youssef voor altijd verandert.


Uitgever: Sirene ISBN: 978 90 5831 5052 Pagina's: 256
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.