Harvest Moon: Tree of Tranquility

Stefan (Nebo)

In 1996 verscheen Harvest Moon voor de SNES. Het doel van de game is om een mooi boerderijtje op te bouwen en te onderhouden, te socializen met je buren en in sommige gevallen te trouwen om een gezinnetje te stichten. Dertien jaar later en een aantal mindere Harvest Moon-games verder komt Nintendo met Harvest Moon: Tree of Tranquility. In Harvest Moon: ToT reis je af naar een prachtig eiland waar de mystische (aldus de achterkant van de hoes van de game, waarschijnlijk is het mysterieuze of mytische) Mother Tree is verdwenen. Deze zogenaamde Harvest Mother zorgde voor de balans van de natuur en nu deze verdwenen is, is het eiland in rep en roer. Het is aan de spelers om de balans terug te laten keren door je boerderij op te zetten en op zoek te gaan naar de Mother Tree.

Harvest Moon is eigenlijk niets meer dan een boerderij-sim die zichzelf niet al te serieus neemt. Voor de Nintendo Wii heeft Nintendo iets anders uitgepakt dan in eerdere delen, dus verwacht geen eenvoudige overzetting van het spelconcept. In Harvest Moon: ToT is het mogelijk om zowel met een kerel als met een dame te spelen. Na aankomst op het eiland kies je uit drie locaties om je boerderij op te starten, iets wat grotendeels hetzelfde is als in de voorgaande Harvest Moon-games. De controls zijn niet heel erg anders dan in de voorgaande delen, hoewel sommige acties met de motion controls van de Wii-controller gedaan moeten worden. De game biedt de standaard-activiteiten als het aanleggen van een veldje sla, het verzorgen van vee waaronder kippen, paarden en zelfs struisvogels. Door het verdienen van geld kun je de boerderij uitbreiden, meer meubels voor je huisje kopen en andere leuke extra\'s. Het is ook mogelijk om een heuse mijn te bouwen waarin je erts, edelstenen en verborgen schatten kunt delven.




De game kent ook, zoals elke Wii-game tegenwoordig, een aantal minigames die met maximaal vier spelers te spelen zijn. Veel minigames zijn er niet en de minigames die er zijn, zijn vaak maar saai om te spelen. Harvest Moon is op zichzelf al redelijk uitgebreid, dus het gebrek van een goede multiplayer is niet zo heel erg. De omgeving leeft behoorlijk en is gevuld met mooi ontworpen karakters waaronder potentiële partners. Op het speelscherm zie je altijd de datum en de tijd, en afhankelijk hiervan zijn bepaalde activiteiten mogelijk. Ook het seizoen en het weer zijn van invloed, maar beide spelen niet zo\'n grote rol als leuk zou zijn. Het uiteindelijke doel van de game is om een zo groot mogelijke boerderij te vormen, zoveel mogelijk inkomsten te hebben en uiteraard zoveel mogelijk vrienden en een uiteindelijke echtgenoot of echtgenote te krijgen. Het hele gebeuren van de Mother Tree is een flauwe poging om de game een verhaal mee te geven.

Grafisch valt de game behoorlijk tegen. Harvest Moon: Tree of Tranquility bevat mooie watereffecten en vrolijke omgevingen en karakters, maar valt verder behoorlijk tegen. De framerate kakt soms aardig in, maar het ergste is nog wel het gebrek aan breedbeeld ondersteuning. De game is volledig in 4:3 en dat is iets waar games van deze generatie niet meer maar aan kunnen komen zetten. Wat betreft de muziek zit het allemaal wel snor in Harvest Moon. Bekende deuntjes keren terug en de geluidjes van de karakters zijn vrij uniek. De spraak van de hoofdpersoon laat helaas te wensen over.




Conclusie
Harvest Moon leunt al jaren op hetzelfde concept, dus veel nieuws valt er niet te vertellen. De gameplay kan voor sommigen zeer verslavend werken, maar ik was er zelf na een paar uur alweer klaar mee. De toevoeging van minigames die met zijn vieren te spelen zijn had beter uitgevoerd moeten worden en de concept zelf begint oud en achterhaald aan te voelen. Grafisch kan Harvest Moon niet meer meekomen met andere games en de 4:3 beeldondersteuning is waardeloos. Ben je na al die jaren nog altijd fan van Harvest Moon, dan is deze game iets voor jou. Ben je toe aan een compleet vernieuwende Harvest Moon, dan kun je deze beter links laten liggen, of rechts, kijk maar waar je zin in hebt.