DVD: Axis Of Evil

Joost Melis (Pink_Floyd)
"They threaten the peace of the world" sprak George W. Bush volgens de achterkant van hoes in 2002 over de The Axis Of Evil. De voorkant van de hoes kopt echter: "They are doing what Richard Pryor did for African Americans - carrying their culture to the mainstream...", aldus Newsweek. De laatste interpretatie zal een stuk dichterbij de waarheid liggen gelukkig. The Axis Of Evil is namelijk geen Taliban-splintergroepering die het slechtste met de wereld voor heeft in de race voor 72 maagden, maar een stand-up comedy gezelschap met roots uit het Midden Oosten.


Het gezelschap begon hun comedy tour in 2005 en de naam stamt af van de opmerkingen die Bush maakte over het Midden Oosten en Noord-Korea tijdens zijn ambtsperiode. Ahmed Ahmed, Aron Kader en Maz Jobrani maken deel uit van de groep en versieren deze dvd. Met Dean Obeidallah (Saturday Night Live) als speciale gast. Kader en Obeidallah hebben Palestijnse wortels, terwijl Ahmed Egyptische en Jobrani Iraanse voorouders hebben. Het gezelschap put uit eigen ervaringen en zetten zowel terroristen als de rechtse en angstige westerse reacties voor gek.


Topics als accenten, achternamen en vliegvelden zijn een terugkerend item bij bijna alle vier de humoristen. Ook Bush (inclusief erg mooie vertolking van Kader) krijgt het ervan langs. Maar daarnaast krijgt ook de hypocrisie van de Islam een draai om zijn oren. Ahmed Ahmed begint bijvoorbeeld met het verhaal dat moslims selectief gelovig zijn. Drinken en neuken, ja toch maar doen, maar varkensvlees eten, NEEE! dat mag niet. De makkelijkste optie laten schieten dan maar. Ook het feit dat het Midden Oosten wel afgeeft op Amerika, maar het vol staat met MacDonalds en Burger Kings wordt aangestipt. Jobrani geeft de kijker op humoristische wijze inkijk in hoe Iraniërs (of Perzen, zoals hij het verwoord) verschillen van het Midden Oosten. De korte intro van Obeidallah is het minst humoristisch van de vier items, maar de vier hoofdacts leveren allen op hun eigen manier wel een paar erg goede grappen af. Van stereotypen tot aan de hand in eigen boezem. Prima show!




Label: PIAS Releasedatum: Oktober 2009
Waardering show:
Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.