Boek: E.E. Byars - Kermis in de hel

Phedre77
De thrillergenres schieten als paddestoelen uit de grond. Was een paar jaar geleden de literaire thriller nog een nieuwigheid, nu is er ook de ecothriller, de rechtbankthriller, de chickthriller, de terrorismeroman en al hun andere nieuwe neefjes en nichtjes. Elizabeth Byars' debuutroman is een bovenaardse thriller, weer een aanvulling op de lijst. In het Engels zou het boek waarschijnlijk vallen onder de 'urban fantasy', maar die term is hier niet zo ingeburgerd en bovendien is de benaming door de toevoeging van fantasy erg beperkend. Een strategische keuze wellicht, maar eentje waar niets mis mee is. Kermis in de hel is een thriller en de bovenaardse elementen zijn talrijk, doch realistisch. De gewone thrillerlezer zou het zomaar eens allemaal kunnen pikken.

E.E. = ?
Elizabeth Byars gaat schuil achter de voorletters E.E. op het boek. Misschien omdat ze bang zijn alleen vrouwen aan te spreken, of omdat het ruige onderwerp wat minder past bij een Elizabeth. Maar misschien ook wel alleen om mysterieus te zijn. Dat lukt aardig, want er is niet veel informatie bekend over de auteur. Byars is een Amerikaanse die in Nederland woont. Ze heeft dit debuut wel in het Engels geschreven, want het is vertaald uit het Engels (To Hell With Love). Dat Engelse boek is echter nergens te vinden, dus mogelijk is het vertaald uit het Engelse manuscript, dat (nog) niet is uitgegeven. Wel bekend over deze auteur is dat ze co-auteur is van het boek Overboord, het relaas van Patrick van der Eem over de gesprekken die hij voerde met Joran van der Sloot over Natalee Holloway, een misdaadzaak die bekend is in heel Nederland.

When hell freezes over
Kermis in de hel wordt gedragen door de hoofdpersoon P.S. Love, een schrijver van damesromans, die in zijn vrije tijd graag tegen de helse kant strijdt. Het gaat hem tot nu toe aardig af, want zijn grootste probleem is het geheim houden van de sneue betekenis van zijn voorletters. Love krijgt een klus van de tegenstanders en neemt die aan. De hel is een inwoner kwijtgeraakt en die moet Love terug gaan halen. In ruil daarvoor mogen twee onschuldige zielen van de hel naar de hemel verhuizen. Bladzijde na bladzijde blijkt deze klus toch niet zo eenvoudig te zijn. En wie had nou gedacht dat de hel wel eens zou kunnen liegen?
Love krijgt vage hulp van een engel, informatie van een vampier, die weer informatie over hem verkoopt aan de tegenpartij en hij wordt lastig gevallen door mensen die assistentie nodig hebben en aanbieden. Dat deze kruising tussen Jack Bauer en James Bond überhaupt nog leeft onder deze omstandigheden is vooral te danken aan zijn erg goede gezondheid.

P.S. Love
Deze bovenaardse thriller heeft de juiste elementen voor een goed, spannend verhaal. De hoofdpersoon is origineel, grappig, stoer, lullig en soort van menselijk. Mede dankzij hem wil je het boek echt niet weg leggen. Kermis in de hel is geschreven in de ik-vorm, niet iedereens favoriet. Bij deze roman werkt het, alhoewel het echt wennen is in de eerste pagina's. De gein ligt er soms te dik bovenop, vooral qua taalgebruik, en de 'schattige' stukjes tussen Love en zijn prille liefde Penny zijn soms tenenkrommend neergezet. Die kleine minpunten worden prima gecompenseerd door het goede verhaal, een knap in elkaar gezet plot, de realistische, soms ranzige hoofdpersoon en de ijzersterke actiescènes. De spanning is dermate goed opgebouwd dat er een heerlijke finale is en je met zenuwen in de gaten houdt hoeveel bladzijden er nog zijn om het probleem op te lossen. Dan blijkt dat enkele van die bladzijden al een vooruitblik zijn naar het volgende boek over P.S. Love. Zou het wel goed komen?


Uitgever: Trademark ISBN: 978 90 499 0096 0 Pagina's: 318
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in het FOK! Boekenforum.