Boek: Sebastian Fitzek - De wreker

Chantal (rocha01)
Hoofdpersoon in het nieuwste boek van Sebastian Fitzek is de tienjarige Simon. Deze jongen bekent aan advocaat Robert Stern, het tweede hoofdpersonage in De Wreker dat hij een moord heeft gepleegd. Op zich al vreemd genoeg, een moord op die leeftijd, maar het wordt nog vreemder. Simon zou de moord namelijk gepleegd hebben vijf jaar vóór zijn geboorte.


Mysterieuze bekentenissen
Robert Stern staat met deze bekentenis voor een enorm raadsel. Wanneer hij dan ook nog op de plaats die Simon omschreef stoffelijke resten aantreft, is het mysterie compleet. Hoe kan dit? Maar alsof dit nog niet voldoende mysterie is, ontvangt Robert ook nog een dvd met daarop beelden van een jongetje dat sprekend op zijn overleden zoontje Felix lijkt. Tijdens het kijken van de dvd krijgt de advocaat de opdracht om alle moorden die de tienjarige Simon hem vertelt te onderzoeken en op te lossen... alléén, zonder de politie in te schakelen. Dit brengt Stern in de onderwereld van Berlijn terecht. Grote vraag die hem steeds boven het hoofd hangt is: 'Wat is er gebeurd in het ziekenhuis waar Felix stierf?'

Als deze korte samenvatting je al wat rommelig en ongeloofwaardig in de oren klinkt, dan zul je na het lezen van het boek er niet anders over denken. Het boek bevat zoveel ongeloofwaardige kanten dat je als lezer er niet meer doorheen kunt kijken. Daarnaast is het boek met 366 bladzijden niet echt dun, maar het duurt dermate lang voor de zaken een klein beetje op zijn plaats beginnen te vallen dat je dan al bijna aan het eind van het boek bent. Deze opbouw zou als spanningsboog aangemerkt kunnen worden, maar hij is echter veel te lang om de spanning vast te houden. Hij roept eerder irritatie op. Als dan eindelijk aan het eind van het boek de zaken wat duidelijker worden, is dit nog steeds niet naar tevredenheid. Als lezer kun je je ook in de ontknoping niet lekker vinden.

Onwaarheden
De verhaallijn van Simon die bepaalde 'vreemde' herinneringen heeft is de hoofdmoot in het boek en wordt door Fitzek uitgelegd als regressie, een term uit de psychologie. Hier zie je echter meteen dat de schrijver niet echt gedegen onderzocht heeft wat dat precies inhoudt, want het omschrevene in het boek kun je niet naast de werkelijke betekenis leggen. Ook dit is erg jammer, want zelfs als leek voel je toch dat het hier wringt, niet alleen de kritische lezer met kennis van zaken zal dit opmerken.

Fitzek schreef eerder al De Therapie en De Gijzeling. Hierin liet hij beter zien wat hij in zijn mars heeft. De Wreker is duidelijk de minste van de drie en komt in het oordeel hier niet verder dan een krappe twee sterren, eerder hellend richting anderhalf dan naar tweeënhalf.


Uitgever: De Fontein ISBN: 978 90 261 2473 0 Pagina's: 366
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.