CD: 7 Worlds Collide - The Sun Came Out

René (MrManiak)
Iedereen is wel bekend met Live Aid. Een grote groep met bekende mensen zingen samen voor het goede doel door middel van een monsterhit. Weinig formaties van dit formaat hebben zoiets kunnen doen, ook omdat geen van allen in de buurt kwam van het succes. Dit is ook een beetje het geval met 7 Worlds Collide. De eerste opstelling maakte in 2001 een selftitled album. Nu is acht jaar later een nieuw album gemaakt met een bont muziekgezelschap, allemaal voor het goede doel: Oxfam International. Met Neil Flinn, bekend van Crowded House, aan het hoofd, krijgen we een dubbel-cd voorgeschoteld met vele gastoptredens. Cd'tje halen of gewoon zo geld overschrijven naar Oxfam?



Op het eerste album speelden grote namen mee, zoals Johnny Marr (The Smiths), Ed O'Brien (Radiohead) en Eddie Vedder (Pearl Jam). Ook bij The Sun Came Out zijn Marr en O'Brien van de partij, maar ze hebben ook enkele vrienden meegenomen. Denk hierbij aan Jeff Tweedy en consorten (Wilco), Kate Tunstall (KT Tunstall) en een deel van de Finn-familie. Zowel Neils broer Tim Finn als zoon Liam en echtgenote Sharon Finn hebben meegewerkt aan de cd. Het complete album telt 16 artiesten die allen aan één of meerdere nummers hebben meegewerkt. Een dubbelaar met 24 nummers is het resultaat van drie weken werk; iets wat toch een speciale ervaring moet zijn geweest. "I've never recorded an album in three weeks. But deadlines are a musicians best friend", aldus Neil Finn.

Alle twee de platen klinken zeer gedateerd. Met het jaartal 2009 in het achterhoofd, het lijkt echter meer alsof je naar een 1980-album zit te luisteren. Dit gevoel begint al bij openingsnummer 'Too Blue'. Wel moet ik toegeven dat ik niet genoeg albums uit de jaren '80 kan luisteren. Een dof geluid klinkt, samen met een lichte oude Pet Shop Boys-vibe. De gitaarpartijen van Johnny Marr klinken, zoals je van Marr mag verwachten, zeker niet verkeerd. Ook een fijn nummer is 'Little By Little', met de vocalen van Sharon en Neil Finn. Een verslavend ritme met een evenzo verslavende set vocalen. Er zijn meer dan genoeg nummers te noemen met een apart vleugje, maar toch hebben vele een 'thema', om een term uit de jazzwereld te gebruiken. Het thema wat je op zowel het eerste als tweede schijfje hoort, is een flashback naar de grote namen van vroeger (en nu). Crowded House, Pet Shop Boys en The Pretenders lijken af en toe om de hoek te komen, maar er is ook plek voor nieuwere dingen zoals Wilco en Radiohead.

Helaas is niet het hele album even goed. Rond het einde van cd 1 ben je wel klaar met die Pet Shop Boy-vibe. Uitzonderingen daar gelaten ('Black Silk Ribbon' met KT Tunstall en Bic Runga als mooie ballad) is het geheel aardig eentonig. Ook cd 2 klinkt niet anders. Het is allemaal iets losser en vrijer, waar vooral de band Wilco aansprakelijk voor is. Maar toch, er had iets meer ingezeten. Toch iets wat je niet zou verwachten van een team van 16 getalenteerde muzikanten.
Pratende over 16 artiesten; het is een raadsel waarom er bij die 24 nummers geen samenwerkingsproject zit van alle mensen. Bij Live Aid heeft dit enorm veel geld opgeleverd, 1 nummer en tig artiesten. Vreemd waarom ze dit niet overwogen hebben voor The Sun Came Out.


Al met al is het een redelijk geslaagd album. Tenminste, zo op het eerste gezicht oor. Het is natuurlijk nog maar afwachten of Finn een leuk bedrag voor Oxfam International weet binnen te harken.

Maar de conclusie: Is dit album 23 euro waard?
Nee: voor dat geld zijn er vandaag de dag betere albums te koop. De kans is zelfs groot dat je met 23 euro aan drie goede platen kan komen.
Ja: Oxfam International is een goed doel om te steunen. Naast het hoge 'oude-band'-gehalte zitten er hier en daar wel leuke nummers op -het album.
Maar wil je toch liever een goed album van een 'ouwe rot' in de kast hebben én Oxfam steunen? Kijk dan naar In Rainbows van Radiohead, maar bezoek dan wél deze website ook even.

Disc One:
1. "Too Blue" (Johnny Marr/Jeff Tweedy), vocals Neil Finn and Johnny Marr, featuring Ed O'Brien, Phil Selway (Radiohead) & Glenn Kotche
2. "You Never Know" (Jeff Tweedy), vocals Jeff Tweedy
3. "Little by Little" (Sharon Finn/Neil Finn), vocals Sharon Finn and Neil Finn
4. "Learn to Crawl" (Ed O'Brien/Jonny Marr/Neil Finn/Liam Finn), vocals Neil Finn
5. "Black Silk Ribbon" (KT Tunstall/Bic Runga), vocals KT Tunstall and Bic Runga
6. "Girl, Make Your Own Mind Up" (Don McGlashan), vocals Don McGlashan, featuring Glenn Kotche, Ed O'Brien & Jeff Tweedy
7. "Run in the Dust" (Johnny Marr), vocals Johnny Marr
8. "Red Wine Bottle" (Liam Finn/Chris Garland/Johnny Marr), vocals Liam Finn
9. "The Ties That Bind Us" (Phil Selway), vocals Phil Selway
10. "Reptile" (Lisa Germano), vocals Lisa Germano, featuring featuring Glenn Kotche & Neil Finn
11. "Bodhisattva Blues" (Ed O'Brien/Liam Finn), vocals Ed O'Brien and Neil Finn
12. "What Could Have Been" (Jeff Tweedy), vocals Jeff Tweedy

Disc Two:
1. "All Comedians Suffer" (Neil Finn), vocals Neil Finn
2. "Duxton Blues" (Glenn Richards), vocals Glenn Richards featuring Johnny Marr & Neil Finn
3. "Hazel Black" (KT Tunstall/Neil Finn), vocals KT Tunstall
4. "Riding the Wave" (Tim Finn), vocals Tim Finn
5. "The Witching Hour" (Phil Selway), vocals Phil Selway
6. "Over and Done" (John Stirratt), vocals John Stirrat featuring Glenn Kotche
7. "Change of Heart" (Bic Runga/Dan Wilson), vocals Bic Runga featuring Glenn Kotche & Neil Finn
8. "Don't Forget Me" (Pat Sansone), vocals Pat Sansone, featuring Glenn Kotche & Johnny Marr
9. "Long Time Gone" (Don McGlashan), vocals Don McGlashan featuring Johnny Marr, Phil Selway & Ed O'Brien
10. "The Cobbler" (Elroy Finn), vocals Elroy Finn
11. "3 Worlds Collide" (Glenn Kotche/Phil Selway/Neil Baldock), drums & percussion Glenn Kotche & Phil Selway
12. "The Water" (Sebastian Steinberg), vocals Sebastian Steinberg featuring Neil Finn, Glenn Kotche & Johnny Marr


Label: Sony Music Media Releasedatum: September 2009
Waardering:


De officiële website van 7 Worlds Collide
Muziekforum FOK!