CD: Sanction-X - The Last Day

Asta
Het Duitse Beieren brengt niet alleen bier, worst en lederhosen voort, maar ook metal. Melodische metal met een klassieke en dramatische ondertoon, althans volgens de Myspace pagina van het in 2008 opgerichte Sanction-X. Volgens het label is het melodische hardrock met elementen uit heavy metal, klassiek en progressive rock. Het is maar hoe je het beestje noemt, want een snufje gothisch is er ook in te proeven. Het debuutalbum The Last Day is in ieder geval een aardige binnenkomer voor de ervaren vijfkoppige band.




De zang is afkomstig van oprichter Eddy Paduch (Stonefield, D.T.F, Infinity's Call) en is hoog, fel, ietwat beperkt maar goddank zuiver. Medeoprichter Robby Böbel (Talon, Frontline, Evidence One) is ook geen kleine naam en verzorgt het gitaarwerk en keyboard. Het merendeel van het keyboardwerk komt echter voor rekening van Ben Eifert (Constantine, Stereopool), waarover later meer. Drummen doet Peter Langer (Stormwitch, The Armada) en baslijnen komen van Roberto D'Amico (Eternal Darkness, D.T.F). Mannen met ervaring, wat verwachtingen schept.




Deze verwachtingen worden ten dele waargemaakt. Het is een gedegen plaat waar technisch gezien weinig mis mee is. Het keyboardgeluid maakt het bijzonder in de zin dat bij het nummer als 'Demons Dance' de opening een enkel keyboard te horen is, wat je niet zo snel verwacht bij een 'metal' album. In dit hele nummer klinkt overigens het keyboard flink door en dat is iets wat je kan waarderen of niet. Een nummer als 'Alone Again' klinkt daarentegen meer als standaardwerk, met een makkelijk in het gehoor liggende melodie.

Over het geheel genomen klinkt het debuutalbum lekker, met goed te volgen melodiën en ritmes, gemengd met soepele riffjes en vloeiende vocalen. Dit alles geeft wel het gevoel dat de beste heren te voorzichtig zijn. Ondanks alle ervaring lijkt er wat weinig durf te zijn om met iets baanbrekends te komen. Jammer, maar wellicht dat ze als band bij een volgend album meer durven te laten zien.

Tracklist

01 The Calling
02 When Fire Will Touch the Night
03 Demon's Dance
04 Eyes of a Stranger
05 Alone Again
06 Feelings Came to Me
07 Reason Why We Were Born
08 The Eyes
09 The Last Day
10 Eternal Light
11 Fly Away



Label: Rough Trade Releasedatum: Juli 2009
Waardering:


De officiële website van Sanction-X
Muziekforum FOK!