MotoGP 08

Eke (Egamer)
De MotoGP-franchise gaat al een lange tijd mee. Geen wonder, want THQ slaagt er jaarlijks in om een dijk van een motorgame uit te brengen. Het is dan ook geen wonder dat de voorgaande delen enorm populair waren op Xbox Live. En ik weet hoé populair ze waren, sjonge wat was dat een feest zeg. Ik kan het me nog heel goed herinneren toen de demo(!) van MotoGP 06 op de Xbox Live Marketplace uitkwam. In het Xbox 360-topic van het FOK!forum werden er al allerlei afspraken gemaakt om met z’n allen te gaan racen. En dat was leuk joh! Meer dan leuk zelfs. THQ was het grote bedrijf achter dit succes, maar editie ’08 moesten ze voorbij laten schieten. Capcom is het bedrijf die editie ’08 heeft gemaakt, maar of dat nou super is…

Om met de deur in huis te vallen; MotoGP 08 is niet bepaald een goede game. MotoGP 07 miste wel de feeling dat je met een nieuwe game bezig bent, het grappige is dat MotoGP 08 wél als een nieuwe game voelt. Al heb ik dat liever niet. Wanneer je MotoGP 08 hebt geïnstalleerd en de game opstart, kom je in een aardig en overzichtelijk menu. Het spel bevat verschillende modi: Quick Race, Time Attack, Challenge Mode, Career, Online Mode en Championship. De namen van deze modi verraden met wat voor ‘iets’ je bezig bent. De Career Mode is de belangrijkste mode van het spel waar je begint met een hele trage 150cc motor. Er zijn gelukkig wel de échte monstermotors, maar je moet ze wel unlocken. Dat duurt helaas wel heel erg lang voordat je ze allemaal hebt unlocked. Voordat je aan de race begint, mag je even oefenen en je kwalificeren. Eenmaal een mooie tijd neergezet, mag je meedoen aan de race. Race gewonnen? Mooi, dan mag je verder naar de volgende race.

Dat klinkt niet heel origineel maar bij een Career Mode hoort dat zo. Het zijn echter de andere modi die voor de originaliteit moeten zorgen, de Challenge Mode is daar één van. Helaas is dit vooral een hele saaie mode waar je opdrachten kunt voltooien. Zo moet je een bepaalde snelheid halen, een bepaalde tijd etcetera, etcetera. Time Attack is ook niet echt super maar voelt vooral standaard aan. Ik denk dat Capcom bewust heeft gekozen om de échte motorfreaks tevreden te houden. Zij zijn niet echt geïnteresseerd in dat soort originele fratsels. Maar waarom het afkraken van de veronderstelling dat het toch een beetje te standaard is, terwijl de eerdere MotoGP-games dat ook zo’n beetje hetzelfde waren? Het is heel makkelijk te verklaren: de online mode. In de PC-versie is de online mode ongelofelijk matig uitgewerkt en dat is heel erg jammer. De MotoGP-franchise leeft op de online mode, niet op de singleplayer. Er zijn natuurlijk veel mensen die de singleplayer van de eerdere MotoGP-games erg leuk vonden, maar de feeling wat de eerdere games hadden, is niet aanwezig bij deze editie.

Maar hoe voelt het rijden dan aan? Is het te vergelijken met de eerdere MotoGP-games? Het antwoord is ‘nee’. Het realisme is volgens mij op vakantie in Salou, hij is er in ieder geval vandoor. Het stuurt wel lekker, zo’n motortje, maar voelt niet realistisch aan. Met name het nemen van de bochten gaat zeer gebrekkig. De A.I. is ook niet echt behoorlijk slim, die reageert gewoonweg niet op jouw acties. Ze volgen een gescripte lijn en dat is zo duidelijk te zien dat ik meteen naar de opticien ben gegaan om mijn lenzen in te leveren. Zó duidelijk dus. Het is bijna om te huilen om te zien hoe matig MotoGP 08 geworden is. Eerst was je dolblij als er een nieuw deel aankwam, maar hiermee valt er niet meer te lachen. Tevens moet ik nog één ding afkraken: de graphics zijn bijzonder slecht. De motors zijn wel mooi gedetailleerd, maar de omgevingen, het publiek en de gebouwen zijn gewoon blokken. Er is geen enkele aandacht aan besteed. Geluidstechnisch is het spel echter wel oké, maar verder is er niets om van blij te worden. Toch verdient dit spel geen dikke onvoldoende. Misschien wel een voldoende. Maar dan komt het ongeloofwaardig over, na de voorgaande alinea’s vol met negatieve dingen. Zo erg is het ook weer niet. Maar de frustratie dat Capcom de MotoGP-franchise zo’n beetje verwaarloosd heeft, is te begrijpen in deze review. Dan komen er veel meer woorden uit de mond, dan er nodig zijn. Voor mensen die gewoon lekker willen rijden is het geen slechte game. De online mode kan leuk zijn maar bijzonder is het niet. Gelukkig houdt de online mode - die echter niet geweldig is - je wel even zoet met de game.