WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger

Bril_idioot
“Hey Trien, heb jij toevallig de fietspomp gezien?” “Nee, hoezo? Je was toch niet van plan om naar buiten te gaan? Het is verdomme oorlog, de Duitsers komen eraan!” “Ik weet het schat, ik weet het… Maar ik kan niet anders, ik ben opgeroepen. Bovendien is het een eer om te vechten voor je vaderland. Maar waar is die pomp toch gebleven?” “Kun je niet lopend naar de kazerne, die vijf minuten extra kun ze je echt wel missen hoor…” “Ik zou wel willen, maar ik ben opgeroepen voor de cavalerie, die fiets wordt mijn voertuig voor de komende dagen dus ik zal wel moeten…”

Bovenstaand gesprek zou zich in zo maar eens afgespeeld kunnen hebben in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Bij het armzalige Nederlandse leger bestonden de cavalerieregimenten namelijk uit soldaten te fiets: geen paarden, geen tanks, maar fietsen waren de hoop in de strijd tegen het voetvolk. Niet alle landen hadden echter zulke primitieve strijdmiddelen, want de Duitsers en Russen waren bijvoorbeeld al een stuk verder in hun ontwikkeling van oorlogstuig, zij hadden wél tanks. Zo zijn de Duitse Tiger-tanks tot op de dag van vandaag nog steeds één van de meest gevreesde tanks die ooit hebben bestaan, maar ook de Russische T-34-tanks hebben hun strepen verdiend in de oorlogsgeschiedenis. Heel gek is de keuze om een tanksimulator rond deze twee ijzeren vechtmachines te bouwen dan ook niet. En in WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger zul je het als speler dan ook met en tegen deze voortrollende explosiegenerators op moeten nemen. Dit zul je gaan doen tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens operatie Operatie Bagration om precies te zijn, waarin beide tanks in actie kwamen.

Hetgeen wat gelijk opvalt aan het spel is dat er erg veel aandacht is besteed aan de historische correctheid. Zo krijg je voor elke missie (zes in beide campaigns) een uitgebreide uitleg te zien van wat je moet doen en hoe dat in het echt is gegaan. Je speelt namelijk waargebeurde veldslagen na. Een groot pluspunt, want dit spel is echt gemaakt voor WOII-freaks en mensen die dol zijn op simulators. Vooral de eerste groep zal smullen van deze informatie of zal juist de herkenning ervan helemaal geweldig vinden. Dit naspelen van de veldslagen kun je doen met de logge, onverwoestbare, Duitse Tigers of de snelle, kwetsbare, Russische T-34’s.
Allebei de tanks hebben een compleet eigen feeling en zijn zo realistisch mogelijk nagemaakt. Dit zorgt er, naast dat beide tanks er van binnen en buiten uniek uitzien, voor dat beide tanks een volslagen andere speelstijl met zich meebrengen. Zo zul je bij de Tiger vooral van je kracht uit moeten gaan, terwijl je met een T-34 juist moet proberen een Tiger te verrassen met je snelheid en wendbaarheid. Ook het besturen van de tank zal erg realistisch in elkaar zitten, want je moet zowel de chauffeur, de officier als de kanonnier besturen. Je kunt weliswaar de overige twee taken over laten nemen door de AI, maar het leukst is natuurlijk om zelf te rijden, vijanden te zoeken en te beschieten. Dit werkt erg goed, hoewel het snel wisselen tussen de drie verschillende posten zeker in het begin nogal veel tijd kost.

Ondanks dat het spel qua realisme erg goed in elkaar zit en dat voor een simulatiespel erg belangrijk is, is dat niet het paradepaardje van het spel. Dat is namelijk de multiplayermodus waarin je tegen medespelers op kunt nemen. Het ene team speelt dan uiteraard als Duitsers en het andere team mag aan de gang met de Russische communisten. De multiplayer bevat een Skirmish en een Team-modus en beloofd dus veel goeds. Helaas, is het nu nog niet erg goed, want tot nu toe was daar nog niet zoveel van te merken. De multiplayermodus bevatte namelijk nog veel bugs en het vinden van werkende servers was ook een probleem. Het zou kunnen dat de firewall een beetje liep te klieren, maar die geeft normaal gesproken weinig problemen. De aanname dat het multiplayersysteem nog flink gepatcht moet worden lijkt me dan ook een veilige. Het niet goed werken van de multiplayer is nu nog een groot gemis, want ondanks een vermakelijke campaign, zijn tegenstanders van vlees en bloed nog tien keer zo vet.

Sowieso is Battle Tanks erg vet, want hoewel de gameplay behoorlijk traag is, geeft het opblazen van een vijandelijke tank oneindig veel voldoening. Dingen kapot maken is natuurlijk sowieso een oerdrift en WWII Battle Tanks maakt die drift helemaal in je los. Niets is fijner om met je tank door de bossen te rijden en boom na boom omver te rijden. Je motor zal weliswaar regelmatig er door afslaan en je vernacheld je cover er ook mee, maar toch blijft het erg tof. Niet slim dus, maar wel tof. Geluk is trouwens ook met de dommen, dus wat dat betreft zou het dan juist weer slim zijn. Of gaat de vorige regel dan juist weer niet op? Enfin, het gebruiken van cover is erg belangrijk, want de AI van de tegenstanders is redelijk goed. Dat wil zeggen dat de tegenstanders ook beschutting tussen bomen zullen zoeken en ze jou moeilijker kunnen vinden en raken als je verstopt zit achter een groep bomen of stenen.