Viva Piñata: Pocket Paradise

J (SocialDisorder)

Bij de lancering van de Xbox 360 presenteerde Microsoft de vrolijke tuiniergame Viva Piñata. De game werd gevolgd door een PC-versie en zelfs een televisieserie die gebaseerd was op de feestende papieren beestjes. Nu is de game ook op de Nintendo DS uitgebracht en in deze review kun je lezen of het feestje inmiddels afgelopen is of dat er vrolijk doorgefeest wordt.

Het doel van Viva Piñata: Pocket Paradise is niet veranderd ten opzichte van z\'n grotere broers. Je moet nog steeds een tuin aanleggen, onderhouden en uitbreiden. Je begint met een relatief klein stukje grond waar nogal wat rotzooi ligt, aan jou de taak de bende op te ruimen en de grond voor te bereiden op begroeiing en bewoning. Begroeiing is de sleutel tot het lokken van nieuwe bewoners en meer bewoners betekent dat je meer inkomsten hebt om voorzieningen zoals huisjes en hekjes te bouwen. Bovendien dragen beiden bij aan je tuiniersniveau. Naarmate je tuiniersniveau stijgt krijg je toegang tot meer en betere tuingereedschappen en wordt je van tijd tot tijd beloond met een grotere lap grond.

Het spel begint eenvoudig: na een korte, maar duidelijke tutorial krijg je een stuk braakliggend terrein toegewezen dat klaargemaakt moet worden om als tuin dienst te gaan doen. Zodra je een stukje terrein hebt omgespit verschijnt je eerste Piñata, een Whirml. Je krijgt direct een voldaan gevoel en gaat vol goede moed er voor zorgen dat je nog een Piñata in je tuin gaat krijgen. Zodra dit gelukt is ga je door voor de volgende en dit proces herhaalt zich een aantal maal tot het moment dat je zoveel Piñata\'s, planten en bloemen in je tuin hebt rondlopen dat je het overzicht kwijtraakt. Let wel, dit is niet tegen het einde van het spel, maar vrijwel in het begin.
Het voornaamste probleem zit hem in de selectieve AI van de Piñata\'s. Zo hebben roofdieren vanzelf door dat als ze honger hebben, ze best één van jouw Piñata\'s kunnen opeten. Maar Piñata\'s hebben dan weer niet door dat als ze willen overleven, ze aan romantiek moeten doen (dat is de term voor seks in de wereld van Piñata\'s. Weet je niet wat seks is, dan moet je dat maar eens aan je papa en mama gaan vragen.). Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een Preztail al je Bunycombs opeet, terwijl ze in de tussentijd best even door hadden kunnen fokken. Daar moet ik wel bij opmerken dat je op de hoogte gebracht wordt van elk gevecht tussen twee Piñata\'s, dus je zou zelf voor het fokproces kunnen zorgen. Ideaal is dit echter niet, het zou handiger zijn als de AI dit van je over zou nemen, zeker in de grotere tuinen waar meerdere soorten met elkaar op de vuist gaan.

Het gebrek aan overzicht dat in de Xbox 360-versie al optrad wordt enigszins gecompenseerd door het gebruik vanhttp://games.fok.nl/
http://games.fok.nl/ het tweede scherm van de DS, maar ook dit is nog niet optimaal. Zo wordt er in het bovenste scherm bijvoorbeeld getoond wat de geselecteerde Piñata nodig heeft om romantiek te kunnen bedrijven, maar de afbeeldingen geven geen namen. Sommige Piñata\'s moeten eerst een bepaalde bloem opeten voordat ze met een partner het hok in duiken. Er wordt alleen een plaatje van de volgroeide bloem getoond, maar als je in de winkel een zaadje gaat kopen, zie je niet hoe het zaadje er uit zal zien als het uitgegroeid is tot een bloem of plant. Je zult dus eerst de Piñata moeten selecteren, het speelscherm en het informatiescherm moeten wisselen, de bloem aan moeten tikken om er achter te komen welk zaadje je moet kopen. Vervolgens moet je weer de schermen wisselen, naar de winkel gaan en het zaadje dat je nodig hebt kopen. Dit had beter gekund en gemoeten, want dit zijn simpelweg te veel handelingen voor een veel voorkomende situatie.
De gameplay is verder goed vertaald naar de DS. De iconen zijn groot genoeg om te onderscheiden op de kleine schermpjes en simpele handelingen als een Piñata verplaatsen of twee Piñata\'s romantiek laten bedrijven zijn enorm gemakkelijk om te doen. Door middel van waarschuwingen word je op de hoogte gebracht van belangrijke gebeurtenissen in je tuin en met één tik op je touchscreen ga je direct naar de locatie waar er iets gebeurt.

Grafisch is de game best aardig. Je kunt de verschillende Piñata\'s goed onderscheiden en ze hebben stuk voor stuk nog aardig wat detail. Zoals gezegd zijn de iconen groot genoeg om herkenbaar te zijn, maar ze blokkeren nergens je speelveld. De video\'s die je van tijd tot tijd te zien krijgt zijn erg leuk en bieden een welkome afwisseling van de soms stressende gameplay. Er zit een flinke dosis humor in die waarschijnlijk ook volwassenen zullen kunnen waarderen.
Op de audio-afdeling laat Viva Piñata: Pocket Paradise het echter afweten. De muziek is vervelend, alleen de voice-overs zijn van een game-waardig niveau, hoewel het best jammer te noemen is dat de voice-overs Engelstalig zijn, ook al heb je voor de Nederlandse taal gekozen. Alleen de schermteksten zijn Nederlands en zelfs die zijn niet allemaal in het Nederlands.