Cooking Guide: Can't Decide What To Eat?

J (SocialDisorder)
Zondagmiddag, half 6. Je krijgt honger, maar bent vergeten boodschappen te doen. Omdat het zelf bedenken wat je met de in huis aanwezige ingrediënten gaat maken soms lastig blijkt te zijn is daar nu Cooking Guide voor de DS.
Met dit digitale kookboek kun je gerechten zoeken op basis van ingrediënten, land van herkomst, gang binnen een menu en smaaksensatie.
Met 245 recepten in het kookboek zit er altijd wel íets tussen dat bij jou in de smaak zal vallen.

Cooking Guide: Can\'t Decide What To Eat? is niet alleen bedoeld voor de keukenprinsen en -prinsessen onder ons, maar ook uitermate geschikt, en zelfs ontworpen, voor mensen met twee linkerhanden in de keuken. Cooking Guide biedt namelijk niet alleen heerlijke recepten, maar vertelt ook stap voor stap hoe je deze moet bereiden en geeft handige tips en trucs voor hen die niet elke dag achter het fornuis staan te sloven.
Met behulp van foto\'s en video\'s wordt uitgelegd hoe je simpele dingen zoals bijvoorbeeld het pellen van knoflook moet uitvoeren, maar ook hoe je een verse vis, compleet het kop en ingewanden, moet schoonmaken. Deze uitleg is duidelijk en in lekentermen.

Cooking Guide komt niet alleen van pas in de keuken, maar ook in de supermarkt. De applicatie (een game kunnen we dit namelijk niet noemen) maakt namelijk voor elk gerecht zelf een boodschappenlijstje. De hoeveelheden op dit lijstje worden aangepast aan het aantal personen dat je te eten wil geven. Je kan hierbij kiezen uit één, twee, vier of zes eters. Ook handig bij dit boodschappenlijstje is dat de ingrediënten per onderdeel van het gerecht, dus korst, vulling en saus apart, worden weergegeven. Hierdoor kun je elk deel van het recept naar eigen smaak aanpassen. Zo kan je de te kopen ingrediënten voor de saus weglaten als je niet sausjes houdt, maar ook een extra pepertje in je mandje in de super gooien als je het vlees wat pittiger wil maken.

Eenmaal in de keuken aangekomen leg je je DS met Cooking Guide erin op het aanrecht en kun je beginnen met kokkerellen. Een biertje of een wijntje is hierbij geen overbodige luxe. Cooking Guide praat je met één actie tegelijk door het gehele bereidingsproces heen. Hierbij wordt handig gebruik gemaakt van de microfoon van je DS. Om naar de volgende stap te gaan zeg je gewoon \"continue\" en de virtuele pagina wordt omgeslagen. Het is namelijk niet zo een goed idee om met vettige vingers van het koken op het touchscreen te drukken. Helaas reageert de microfoon soms ook op typische kookgeluiden zoals het gesis van je vlees in de pan. Dit wordt gehoord als het commando \"go back\" waardoor je ongewild een pagina terugbladert.
Bij sommige gerechten gebruik je een kookwekker. Je hoeft als beginnend keukenprins(es)je niet eerst naar de Blokker te gaan om een piepertje te halen, want ook hierin voorziet de DS nu. De ingebouwde kookwekker wordt automatisch op de vereiste tijd ingesteld, waarna je hem alleen maar op het gewenste moment hoeft te starten. Zodra de tijd voorbij is geeft je DS een standaard kookwekkerpiepje en de gesproken mededeling \"Time\'s up\". Zorg er wel voor dat je het geluid van de DS op een hoorbaar niveau hebt staan, anders verbrandt je eten (zoals bij de reviewer ook bijna gebeurde).

Natuurlijk zijn er ook mensen die bepaalde ingrediënten niet willen of mogen eten. Voor hen is er de optie om de gerechten met deze ingrediënten uit te sluiten of te markeren. Ook staat er een lijst in de Cooking Guide met vervangende ingrediënten.

Zoals elke applicatie heeft ook Cooking Guide niet alleen maar positieve kanten. Naast de eerder genoemde voicecommands is ook het uitsluitende gebruik van de Engelse taal een minpunt te noemen. Sommige ingrediënten of handelingen zijn hierdoor niet altijd te begrijpen.
Gelukkig heeft Nintendo hiervoor een oplossing online gezet. Op il.nintendo.nl staat de ingrediëntenlijst vertaald naar het Nederlands. Hoewel dit vrij handig is, is het nogal omslachtig om dit tijdens het koken op te gaan zoeken. Tip van de reviewer: lees het recept eerst door en zoek vóór je gaat koken de vertaling van de ingrediënten die je niet snapt op.