SingStar Vol. 2

koei

Ik weet nog wel dat vroeger in de kerstvakantie altijd de videobanden tevoorschijn kwamen. Elke kerst weer zagen we de films van het draakje Zwelgje en de olifant met de grote oren. Bij deze films zat echter ook een videoclip van een beer die een trap afdaalt en in een grot met zingende kikkers terecht komt. Een geweldige clip vond ik dat altijd en blij was ik dan ook toen ik hoorde dat dit liedje, inclusief de clip ervan, in de nieuwe SingStar te vinden zou zijn!

Sinds de eerste SingStar-game in 2004 verschijnen er jaarlijks een aantal nieuwe delen van het spel op de markt, en afgelopen december was dat voor het eerst een deel op de PlayStation 3. Ondertussen zijn we alweer een half jaar verder, dus tijd voor een nieuw deel op de PlayStation 3, met hopelijk wat meer dan enkel een aantal nieuwe liedjes.

De opzet van SingStar is erg simpel, het is gewoon karaoke waarbij het niet om de tekst, maar om de juiste toonhoogtes draait. Voor vol. 2 is deze basis-gameplay ook deze keer weer ongewijzigd overgenomen. Wel is er een nieuwe zangmodus genaamd Harmony toegevoegd, waardoor je met twee mensen samen kunt zingen. Nou kon je dat natuurlijk al in een duet, of gewoon gezamelijk hetzelfde liedje, maar nu zijn er liedjes toegevoegd waarin je meerstemmig kunt zingen. Denk bijvoorbeeld aan het liedje Vader Jacob, waarbij een tweede zanger later invalt en er half doorheen gaat zingen. De tekst voor de ene zanger staat dan onderaan in beeld, en die van de andere zanger bovenaan. Helaas/Gelukkig geen Vader Jacob in deze game, maar wel The Mamas & The Papas waarbij je wel mooi door elkaar mag zingen. Niet alle liedjes zijn hier natuurlijk geschikt voor, net als dat je niet van elk liedje een duet kunt maken.

Dit is niet de enige toevoeging aan de game, als je namelijk de doosjes van vol. 1 en vol. 2 naast elkaar legt valt al snel op dat op het vol. 2-doosje een extra PSP-plaatje is te vinden voor Remote Play. Door je PSP te verbinden met je PlayStation 3 kun je via de PSP toegang krijgen tot bijvoorbeeld de SingStore en My SingStar Online, waarmee je allerlei filmpjes kunt bekijken op je PSP. Ik vraag me af hoe vaak je dit zult gebruiken, maar het is toch weer mooi meegenomen dat het kan.

Naast deze twee nieuwe dingen biedt het spel alles wat zijn voorganger ook bood, zoals de SingStore en My SingStore Online. Beide games zijn volledig compatible, liedjes die gedownload worden terwijl je de ene SingStar speelt, zijn ook gewoon beschikbaar als je de andere game speelt, en filmpjes kun je ook altijd bekijken, ongeacht via welke SingStar-game ze zijn opgenomen. Daarnaast bevatten beide games de mogelijkheid om, net als bij de PS2 SingStar-games, door een druk op de selectknop de disc te kunnen omwisselen met de andere SingStar-game zonder het hoofdmenu te hoeven laden.

Ondanks dat dit een stuk makkelijker is geworden, blijf je het idee houden dat disc-swappen eigenlijk een achterhaald idee is. Er zijn tig liedjes beschikbaar in de SingStore, en als je deze liedjes koopt hoef je helemaal geen discs meer te wisselen. Daarnaast heb je dan alleen maar liedjes die je echt leuk vindt, want hoe veelzijdig je muzieksmaak ook is, elke SingStar-game heeft wel een aantal liedjes die je helemaal niks vindt. Als je daarbij optelt dat het downloaden van een liedje meestal € 1,49 kost, kun je voor 45 euro dertig liedjes naar keuze kopen in de SingStore, of SingStar vol. 2 kopen met dertig vaste liedjes, waarbij je de disc moet wisselen om andere liedjes te kunnen spelen. Als je SingStar vol. 1 hebt én een creditcard, dan lijkt dat me een makkelijke keuze. Het enige nadeel is dat de liedjes die op deze disc staan (nog?) niet beschikbaar zijn in de SingStore. Mocht je dus ook graag het kikkerlied van Paul McCartney zingen, dan zul je helaas toch deze game moeten aanschaffen. Overigens is het niet aan te raden om het kikkerstuk te zingen, dan zing je voornamelijk alleen heel vaak het woordje pom