Harvest Moon Magical Melody

Astrid (lizardtattoo)
Het concept van Harvest Moon moge inmiddels bekend zijn. Na vele delen op allerlei consoles en handhelds verschijnt de farmsim nu op de Wii. Helemaal nieuw is het spel echter niet, want Magical Melody is in feite een aangepaste versie van de Amerikaanse GameCube-game met dezelfde titel - deze is nooit in Europa uitgekomen. En hoewel het spel op zich voor de liefhebbers nog steeds erg leuk is, is er toch van alles mis met de omzetting.

Zo was een van de belangrijkste vernieuwingen in Magical Melody voor de GameCube, dat het ook mogelijk was als meisje te spelen en met de mannelijke dorpsbewoners een relatie aan te knopen. Deze optie is om onbekende redenen in de Europese Wii-versie weer geschrapt en daarmee is het spel weer een stuk minder aantrekkelijk geworden voor het vrouwelijke deel van de bevolking. Enkele andere vernieuwingen zijn wel gebleven. Zo zijn er meer verschillende gewassen en vissen dan ooit te voren en zijn er nieuwe mini-games te spelen. Verderop in de review komen nog wat vernieuwingen aan bod.

De godin van de oogst is in steen veranderd omdat er te weinig mensen in haar geloven. Jij komt als nieuwe boer in een dorpje wonen en toevalligerwijze ben jij de enige die de oogstelfjes kan zien. Ze vragen jou dan ook om muzieknoten te verzamelen om haar weer tot leven te wekken. Het systeem van de muzieknoten is een beetje vergelijkbaar met Achievements unlocken op de Xbox 360. Voor allerlei activiteiten, van het vangen van honderd vissen tot het goed verzorgen van je hond en van het planten van een boom tot het krijgen van je eerste babybeestje krijg je een muzieknoot. Iedere vijf muzieknoten zijn goed voor een muziekinstrument. Er zijn in totaal honderd muzieknoten te vinden, maar vijftig is genoeg om de godin te laten ontwaken.

Natuurlijk blijft de kern van het spel het werk op de boerderij. Om geld te verdienen kun je vissen vangen, gewassen telen of dieren houden, of een combinatie hiervan. Aan het begin van het spel kies je een stuk grond dat het beste bij jouw boerderijplannen en speelstijl past. Wil je bijvoorbeeld veel tuinbouw doen, dan kies je een vruchtbaar, maar klein stuk grond. Hou je liever koeien, schapen, of paarden, dan is een groter stuk wat minder vruchtbare grond ook wel goed. Voor de fanatieke vissers is er een stuk grond langs de rivier beschikbaar. Meer grond bijkopen is mogelijk, maar je kan ook op stukjes niemandsland groenten verbouwen of je vee laten grazen.

Er is ontzettend veel te doen in Harvest Moon Magical Melody, maar je bent nergens toe verplicht. Als je geen zin hebt om muzieknoten te verzamelen, dan kan je gewoon je boerderij onderhouden of meisjes proberen te versieren. Er is totaal geen haast of enige druk om iets binnen een bepaalde tijd af te hebben, behalve dan de dag- en nachtcyclus en de wisseling der seizoenen. De charme van Harvest Moon is dat je alles in je eigen tempo kan ontdekken. Het is wel belangrijk om elke dag even met al je dieren bezig te zijn zodat ze van je gaan houden en betere melk/eieren/wol gaan geven of waardoor je op ze kan rijden.

Na een tijdje heb je een goed lopende boerderij waarmee je voldoende geld kan verdienen om nieuwe zaden of dieren te kopen of betere werktuigen, Je begint namelijk met werktuigen van ijzer. Die zijn zwaar en onhandig waardoor je snel moe bent. Als het stamina-balkje onderin beeld helemaal leeg is, val je flauw en kom je een tijdje later weer bij de dokter bij. De rest van de dag is dan verloren. Je kunt dit voorkomen door op tijd iets te eten, iets wat je zelf gekweekt of gevangen hebt of iets wat je in het dorp gevonden of gekocht hebt. Er is een uitgebreide hoeveelheid recepten om te verzamelen. Als je niet op tijd naar bed gaat begin je de volgende ochtend met slechts een half gevuld balkje, zodat je die dag niet veel kan doen. Werktuigen die je vaak gebruikt kunnen opgewaardeerd worden: koperen, zilveren of gouden werktuigen zijn lichter en efficiënter in gebruik.

Om relaties aan te gaan met de meisjes in het dorp, of om vriendschappen aan te knopen met de mannelijke bewoners, moet je regelmatig met ze praten en ze kadootjes geven. Af en toe komen er nieuwe bewoners in het dorp, dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je relatie met bepaalde inwoners en behaalde doelen. Doordat er zoveel verschillende dingen te doen zijn gaat het spel niet snel vervelen en zit er ook een zekere verslavingsfactor in. Nieuw in Magical Melody is ook dat je een rivaal hebt, die zich ook bezig houdt met het verbouwen van gewassen. In het menu kan je dagelijks zien wie het hoogste inkomen heeft behaald.

De uitgever heeft niet echt veel moeite gedaan om van het GameCube-spel een volwaardige Wii-game te maken. Zo verloopt de besturing bijvoorbeeld weliswaar met de Wiimote en de Nunchuk, maar je hoeft de Wiimote niet naar het scherm te wijzen of ermee te zwaaien. Bij sommige activiteiten, zoals gras maaien, kan je wel met de Wiimote een maaibeweging maken, maar op de Z-knop drukken is veel handiger waardoor je nooit echt het gevoel krijgt dat dit spel een Wii-spel is.

Overigens moet je bijna geheel zelf ontdekken hoe alles werkt, want in de handleiding ontbreekt dit soort essentiële informatie vrijwel geheel. Hoe je bijvoorbeeld van zeis naar hamer wisselt, of welke knop je moet gebruiken om je gieter bij te vullen. Er staat een klein schemaatje in waaruit blijkt dat de B-knop voor neerleggen staat, maar dat werkt bijvoorbeeld niet als je in je rugzakscherm bent. Nou kan je natuurlijk van alles uit gaan proberen, maar aangezien je bij Harvest Moon nogal snel per ongeluk dingen onherroepelijk weg kan gooien is dat toch wel een flink nadeel. Ook de in-game aanwijzingen die je soms krijgt zijn rechtstreeks overgenomen van de GameCube. Regelmatig krijg je te horen dat je op de X-knop moet drukken of met de R-knop je aandacht op iets kan fixeren zodat je niet misslaat. Dat komt wel wat lui over.