[Gerucht] Jack Keane

Clipse
Het is weer tijd voor een humoristische adventure game, dit keer genaamd, Jack Keane. Jack Keane is een point-and-click adventure game van Deck13, zij zijn onder andere verantwoordelijk geweest voor de adventure game Ankh.
Mocht dit geen belletje laten rinkelen of komt er een vraagteken omhoog bij de term ‘point-and-click’ dan zullen deze andere bekende point-and-click titels dat misschien doen veranderen: The Longest Journey, Zack & Wiki, Myst, Grim Fandango, Sam & Max en voor de meesten misschien wel het meest bekend, de Monkey Island-reeks.


We beginnen eens totaal anders. Om met een enthousiaste en vooral vrolijke start te beginnen wordt iedereen verzocht de gehele trailer te bekijken voor een goede indruk van wat deze game is en wil bereiken.

Na het bekijken van de trailer denken de meesten maar aan één ding: Monkey Island rip-off met een snufje Uncharted. Maar kritisch zijn kunnen we allemaal en om te kijken of dit vooroordeel juist is, ging deze avontuurliefhebbende reviewer deze game eens goed onderzoeken.

Jack Keane gaat over een jonge kapitein uit Engeland. Hij heeft de opdracht heeft gekregen van de Britse geheime dienst om een geheime agent te vervoeren naar een eiland genaamd Tooth Island. Een sinistere figuur genaamd Doctor T en zijn handlangers bestaande uit apen wil namelijk met een leger van ‘tea-eating plants’ alle thee vernietigen in Engeland. Aangezien Jack diep in de schulden zit en achterna wordt gezeten door een stel onvriendelijke figuren die hun geld terug willen, besluit Jack onmiddellijk op avontuur te gaan. Jack wordt in het begin vergezeld door geheim agent Montgomery en een volronde blondine genaamd Amanda, die stiekem is ingehuurd door Doctor T.
Nadat Jacks schip op een ongelukkige manier vast komt te zitten op Tooth Island en vervolgens zinkt, zit er niet veel anders op dan een manier te vinden om van het eiland af te komen. Amanda is er vandoor gegaan en geheim agent Montgomery is al opgegeten voordat hij de jungle in is. Helemaal alleen gaat Jack het kleurrijke eiland in en ontmoet daarbij hele unieke figuren die velen een vrolijke grijns zullen opleveren. Amanda zal ondertussen proberen Jacks plannen te dwarsbomen, maar vraagt zich op den duur af of zij zich wel aan de goede kant bevindt. Nadat het lijkt alsof eenzame Jack nooit van het eiland af kan komen ontdekt Jack dat zijn ouders ook op dit eiland waren geweest, en aangezien Jack alleen is opgegroeid besluit hij direct op onderzoek uit te gaan en ontdekt daarbij een groot familiegeheim.

In een point-and-click adventure draait het altijd om de interactie van omgevingen, puzzels en honderden regels aan gesproken dialogen. De gehele game bestuur je daarom ook geheel met je muis. Je klikt op de grond om daarnaar toe te lopen en je dubbel klikt als je wilt dat Jack rent. Je gebruikt de linker muisknop voor het bekijken van je omgeving en objecten, en de rechter muisknop gebruik je voor interactie met objecten (indien mogelijk). Je gebruikt je rechter muisknop ook voor het combineren en het gebruiken van Jacks objecten die linksboven van je scherm staan.

De puzzels in Jack Keane zijn ‘meestal’ logisch en zullen de meesten onder ons met wat enige creativiteit snel doorhebben. De ene keer help kun je een bewoner door hem een object te brengen die hij nodig heeft of maak maak je het object uit verscheidene objecten, wat heel logisch lijkt (Hoeverre je het logisch kunt noemen, natuurlijk). Een andere keer moet je langs een rotsblok zien te komen met onder andere een spaarvarkentje en een geweer, wat niet meteen een creatieve oplossing zal opleveren. Voor bepaalde puzzels zul je dus eigenlijk wat meer van je creativiteit moeten gaan gebruiken dan anderen.