Scene it?

Roy
Pff, kijk Microsoft nou! Hebben ze een regelrecht Buzz!-kloon op de markt gebracht! Ze verzinnen nooit iets zelf boehoe! Zo, nu we dat gehad hebben kunnen we eens gaan kijken wat Scene it? is en of het een goed voorbeeld is van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’.

Allereerst even een korte introductie van Scene it?. Scene it? is van oorsprong een interactief bordspel a la Triviant, maar dan met films als thema. Microsoft heeft na het succes van Buzz! gedacht, dat kunnen wij ook! en brachten Scene it? naar de 360. In deze videogame-versie van Scene it? zitten meer dan 1800 vragen, speciale controllers en de mogelijkheid om via downloadable content nieuwe vragen te verkrijgen. Als je die 1800 vragen vergelijkt met de inhoud van Buzz! is het wel wat mager, de Hollywood versie van Buzz! had meer dan 5000 vragen, ruim het drievoudige dus! 1 - 0 voor Buzz! dus...

De draadloze infrarood controllers die bij het spel geleverd geworden (Big Button Pads genaamd) lijken op afstandsbedieningen en hebben als meest opvallende feature een grote ronde knop bovenaan. Deze knop kan gezien worden als grote quizknop waar je op moet drukken als je het antwoord weet. Voordeel van deze grote knop tegenover die van Buzz! op de PlayStation is dat deze ook dienst kan doen als d-pad. De overige knoppen zijn ook terug te vinden op een gewone 360-controller: A, B, X, Y, back, start en natuurlijk de guide-button. De gekleurde knoppen staan onder elkaar gesorteerd zodat ze overeenkomen met de multiple choice antwoorden die op het scherm verschijnen als er een vraag op TV langskomt.

Na de controller-vergelijking is de score gelijk: 1 - 1. Tijd voor de volgende ronde, de presentatie. Het eerste dat opvalt is dat Scene it? grafisch vele malen mooier is dan Buzz!. Niet heel gek als je bedenkt dat de 360 veel krachtiger is dan de PS2. De presentatie van een game wordt echter niet alleen bepaald door de graphics, maar ook door hoe het overkomt en dat is in Scene it? toch wel wat minder. Er is geen algemene presentator, enkel een niet-grappige voice over die je vertelt wat de bedoeling is. Daarnaast is er niet echt de mogelijkheid om de game persoonlijk te maken. In Buzz! kon je jouw eigen character kiezen met bijbehorend geluid, in Scene it? heb je enkel de kleur van je controller, Team Geel of Team Rood bijvoorbeeld. Tot slot is Scene it? enkel in het Engels te spelen, wat vervelend is als je het met de hele familie wil spelen. De score is dankzij de betere presentatie van Buzz! nu dus 2 - 1 in het voordeel van Buzz!.

Het is nu tijd voor het laatste onderdeel, de modi en de vragen. Zoals in het begin al werd aangekaart bezit Buzz! ruim drie keer zoveel vragen als Scene it? maar aangezien Scene it? adverteert met een ingebakken tracking systeem dat er voor moet zorgen dat je niet snel dubbele vragen krijgt zou 1800 voorlopig genoeg moeten zijn. Dit is helaas niet het geval, al in het tweede potje kwamen er vragen terug die we al gehad hebben.
Daarnaast zitten er in Scene it? een hoop vragensoorten in die niet leuk zijn. Zo is er bijvoorbeeld eentje waarin je de film moet raden aan de hand van een aantal entries uit de aftiteling. Dit is voor veel mensen gewoonweg niet te doen. Ook de vragen naar aanleiding van een scene uit een film zijn wat lafjes (hoeveel planten stonden er op het balkon bijvoorbeeld). Wel heeft Scene it? ook een aantal leuke vragen als ‘Finish the Quote’ en het raden van een film aan de hand van een tekening die ter plekke wordt getekend (al dan niet cryptisch). De verschillende modi zijn vergelijkbaar in beide games, je kunt in Scene it? een korte (half uur) of een lange (uur) variant spelen met verschillende rondes. Ook is het mogelijk om een soort oneindige mode te spelen waarbij je enkel vragen krijgt zonder tussenstukken. Omdat in Buzz! de vragen wat minder snel terugkomen en de game wat minder vervelende vragensoorten heeft krijgt Buzz! hier de punten; 3 - 1 dus.

Wat betreft de moeilijkheidsgraad is Scene it? het best te omschrijven als een quiz voor de échte filmkenner. Regelmatig komen er vragen langs die je niet weet, puur omdat je een filmkijker bent, en geen filmkenner. Welke regisseur welke film in welk jaar maakte met welke acteurs is gewoonweg niet door iedereen te beantwoorden. Helemaal niet als ze ook nog eens vragen welke awards de film kreeg en hoeveel. Wat dat betreft is Buzz! wat toegankelijker, maar aangezien je het verschil in moeilijkheid kan zien als verschil in doelgroep (filmkenner tegenover filmkijker) hier geen punten voor Buzz! of Scene it?
Als je nu naar de eindscore gaat kijken is het 3 - 1 in het voordeel van Buzz! en gaat Buzz! dus aan de haal met de titel voor beste filmquiz-game. Het is echter totaal niet zo dat Scene it? een slechte game is. Buzz! kan echter bouwen op een langere ervaring is meer uitgebalanceerd. Beide games zijn verder zowat gelijkwaardig en beide hebben hun plus- en minpunten.