Singstar

J (SocialDisorder)
Na een lange serie Singstars op de PS2, een serie die voorlopig nog niet ten einde lijkt, komt de karaoke-game dan nu ook op de nieuwste Sony-console. Is de PS3-versie een drastische afwijking van z\'n PS2-broers of gaat Sony gewoon verder op de koers die tot nog toe succesvol is gebleken?

Singstar is geen single-player game. Singstar in je eentje is saai en na vier seconden spelen bekruipt je een gevoel van schaamte. De gedachte \"waar ben ik in hemelsnaam mee bezig\" is dan ook bijna niet meer buiten te houden. Snel vrienden bellen en een krat bier in huis halen is dan ook het devies als je Singstar wilt gaan spelen.

Speel je de game echter met een stapel vrienden, dan is het volop lol. De meeste van de zesendertig nummers die op de disc staan zijn dan vooral leuk om te zingen. Dat kan zijn omdat ze lekker fout zijn, zoals Blink 182 met All The Small Things of Britney Spears met Toxic, of gewoon omdat het nummers zijn die heerlijk zijn om mee te zingen, zoals Gorillaz met Feel Good Inc of The Fratellis met Chelsea Dagger.

De game zelf is weinig tot niets veranderd ten opzichte van de originele Singstar-games. Het menu is iets stijlvoller en aan te passen door middel van themes. Niet alleen het kleurenpalet en achtergrond veranderen met de themes, ook de achtergrondmuziek past zich aan aan het gekozen thema. Als je bijvoorbeeld de standaard Singstar-theme kiest, hoor je poppy muziek, terwijl een besneeuwde bergtop een funky housetrack laat horen die het meeste doet denken aan nummers uit SSX 3. De menu-structuur is verder erg simpel gehouden, waarschijnlijk zodat je ook met je zatte kop nog een rondje kunt spelen.

De lay-out van het zangscherm is, helaas, nog altijd hetzelfde. In single-player-mode is het niet zo\'n probleem, maar in multiplayer is de afstand tussen tekst en de balk die de noothoogte aangeeft net iets te groot. Het is best lastig om tegelijk de tekst en de hoogte waarop je moet zingen af te lezen. Nummers waarvan je de tekst kent zijn hierdoor leuker om te zingen, omdat je je dan kan focussen op de hoogte waarop je moet zingen. Het had beter geweest om de tekst in het midden van het scherm te plaatsen.
De medleys hadden ook beter uitgewerkt kunnen worden. Bij een medley zing je allemaal kleine stukjes van nummers achter elkaar. Ten eerste hadden de stukjes langer gemogen, maar irritanter zijn de laadtijden tussen de stukjes. Het lijkt wel alsof de medleys dynamisch opgebouwd worden, iets wat alleen maar toe te juichen is met het oog op de downloadable content, maar de pauze die daardoor vallen brengen je redelijk van je stuk. Bovendien kun je niet zien hoe lang het nog duurt voordat het volgende stuk is ingeladen, wat er voor zorgt dat je de eerste woorden mist.

De rap-meter van Singstar is wel drastisch verbeterd. Vooral in het nummer Feel Good Inc. merk je dat de teksten die je uitkraamt beter geregistreerd worden dan in bijvoorbeeld Ice Ice Baby uit Singstar 80\'s voor de PS2.
Het sociale element is ook sterk aanwezig in deze versie van Singstar. Zo kun je met behulp van een Eye Toy of PS Eye foto\'s maken van elke speler, en kunnen de high scores ook worden voorzien van een overwinningsfoto. Naderhand kun je ook nog eens de hoogtepunten van je sessie bekijken. Je kan dan de audio terugluisteren, maar ook video\'s en foto\'s van je golden moments kun je terug zien.
De echt dappere zielen kunnen deze opgenomen media ook nog eens uploaden naar een eigen profielpagina, waar je beoordeeld wordt door andere zanghelden. Op die profielpagina wordt tevens aangegeven hoe goed jij bent, wie je favoriete artiest is en wat je favoriete nummer is.
Je kan online bladeren door de diverse profielen die aangemaakt zijn, en bekijken hoe anderen het er vanaf brengen. De video\'s, foto\'s en audio die je hier aantreft variëren van een poging tot serieus zingen tot gewoon gek doen. Er staat zelfs al een profiel die elke video tot een muziekclip met Sesamstraat-handpoppen heeft gemaakt. Creativiteit tiert dus welig in de online wereld van Singstar.
Mochten al die vreemdelingen je niet zo boeien en ben je meer geïnteresseerd in wat je vrienden uitspoken met Singstar, dan kun je met één druk op de knop de profielen van de mensen op je Buddy-list opvragen.

Behalve lijp doen online biedt Singstar ook een nieuwe online-functionaliteit in de vorm van de Singstore. In deze online winkel kun je losse nummers kopen om je eigen Singstar-ervaring uit te breiden. De Singstore biedt een enorm gebruikersvriendelijke interface. Je hoeft namelijk niet de game te verlaten om nummers te kopen. Bij het afrekenen maakt de game wel contact met PlayStation Store om zo bij je Digitale Portemonnee te komen. Dit is dezelfde portemonnee die je gebruikt in de PlayStation Store. Deze integratie van game en store werkt verschrikkelijk soepel.
Voordat je een nummer koopt krijg je een preview, waarbij een stukje van de videoclip wordt gespeeld, zodat je weet wat je aanschaft. Tevens staat er bij vermeldt hoe groot het bestand is, in welke resolutie de videoclip is en hoeveel de clip kost. Naast nieuwe nummers kun je ook nieuwe menu-thema\'s kopen.
Terwijl de nummers die jij gekocht hebt aan het downloaden zijn, kun je gewoon door blijven spelen. Wanneer een nummer klaar is met downloaden, verschijnt hij direct in het song-keuze menu. Gedownloade nummers worden bovendien ook meegenomen als je de random medley gaat spelen.