Viva Pinata: Party Animals

BBoelie
Viva Piņata zorgde oorspronkelijk voor een culture shock op de Xbox 360, door het afwijken van de voorgaande games op de console. In de game ging je niet met wapens of snelle auto\'s aan de slag, maar slechts met een lapje grond en wat tuinmaterialen. Aan jou was dan de uitdaging om wat te maken van jouw stukje grond en zoveel mogelijk (bijzondere) dieren te lokken naar jouw kleine paradijsje. De oorspronkelijke titel werd goed ontvangen en deed menig gamer naar diens kleutertijd terugverlangen. Is Viva Piņata: Party Animals een nieuwe episode in deze bijzondere serie of kunnen we concluderen dat het slechts een gimmick is van die leuke, kleurrijke tuinenbouwer uit 2006.

Om maar met de deur in huis te vallen; Party Animals is een gimmick. Het is dan ook niet bedoeld als een geheel nieuw deel, maar als een feestvariant van de eerder besproken game. Je zult je in dit spel dan ook niet bezig gaan houden met het inrichten van een tuintje, nee, het feestvieren met de hoofdpersonages uit de serie staat centraal. De game is qua opbouw dan ook helemaal ingericht voor spelletjes op feestjes. Zo kun je enkel kiezen tussen korte, normale en lange potjes en zul je verder niet veel keuzemogelijkheden tegenkomen in de game.

Elke keer dat je speelt zul je eerst een race doen alvorens je minispelletjes zult spelen. De aantallen hangen af van de lengte die je hebt ingesteld. Voor de prestatie in de minispellen zul je punten krijgen en ook de resultaten van de race zullen doortellen in je uiteindelijke score. Op deze manier kan je jouw vrienden uitdagen om met een krat bier bij de hand een hoop plezier te beleven, of doe je in je eentje een paar potjes voor de afleiding. In de races zul je vooral veel gebruik maken van powerups en shortcuts en natuurlijk met het verslaan van je tegenstanders.

Als je een mooie plek hebt behaald in de race zul je klaar moeten zijn voor een paar minispelletjes, die daarop volgen. De inhoud van deze kleine spelletjes is erg variërend en niet zomaar op te sommen. De ene keer zul je moeten dansen, een volgende keer kan het zo zijn dat je met een soort kanon in de weer moet gaan om doelen te raken en vervolgens ben je bezig met het verpletteren van kleine miertjes om het snoep dat zij achterlaten, te verzamelen. Verzin het, en het is een minispelletje in Viva Pinata: Party Animals!

Leuk en aardig zal het best klinken, maar echt lang zul je niet bezig zijn met de singleplayer-elementen in deze game. Het spel ziet er dan wel erg leuk uit door de vele kleuren en ook de besturing werkt vrij goed. Toch mist het een stukje uitdaging en inhoud, en dat is een erg groot gemis. Dan zul je toch aangewezen zijn op de multiplayer-modus. Hierin zul je, nadat je vaak erg lang moet wachten (zo veel mensen spelen deze game niet online), het opnemen tegen mensen van over de hele wereld. Ook dit is wel grappig, maar zal het je niet bijster lang bezig houden.