Tekken 5: Dark Resurrection Online

Victor (Diablos79)
Laat ik beginnen met te zeggen dat deze review gaat over de online-upgrade voor Tekken 5: Dark Resurrection, welke te koop is in de PlayStation Store. Het cijfer zal dus betrekking hebben op de Online-modus en andere extra’s die je krijgt, en staat dus los van Tekken 5 als spel. Voor een uitgebreide review van Tekken 5 kun je hier terecht.

Deze upgrade biedt meer dan alleen een extra Online-modus, je krijgt ook nog een Survival-modus en Practice-modus. Alle drie de modi zijn een welkome toevoeging aan het spel. Vooral de Practice-modus is erg handig: hierin kun je naar hartelust alle moves oefenen. Tijdens het oefenen heb je verschillende opties, zo kun je de computer niks laten doen zodat je er op los kunt rammen, of je kunt de computer moves laten voordoen. Misschien nog wel de meest handige optie is dat je kunt instellen welke moves de computer op jou moet doen, op deze manier kun je heel specifiek oefenen op het blokken en counteren van aanvallen. Ben je eenmaal klaar met je training dan kun je je wagen aan het echte werk, zoals de Survival-modus waar je met één energiebalk zoveel mogelijk tegenstanders moet verslaan.

De belangrijkste toevoeging is natuurlijk de Online-modus. Deze geeft je de mogelijkheid om te knokken tegen alle leunstoelninja’s van Europa. Jammer genoeg kun je het niet opnemen tegen Amerikanen of Aziaten. Net als bij Virtua Fighter 5 (op de Xbox 360) is de Online-modus bij Tekken wat magertjes, ook hier heb je niet de mogelijkheid om toernooien te organiseren. Tekken werkt met “rooms”, hierin heb je een paar keuzes. Je kunt er voor kiezen in een room te spelen met mensen van je eigen niveau, of in een room waar alle niveaus zijn toegestaan. Daarbij heb je de keuze uit ranked of niet ranked, en natuurlijk kan je zelf een room opzetten. Als je zelf een room aanmaakt heb je tevens de mogelijkheid om alleen met vrienden te spelen, en ook vrienden uitnodigen gaat gemakkelijk. Een room kan van twee tot acht spelers bevatten en het werkt met het champion principe. Dit houdt in dat er één champion is, de andere in de room spelen om beurten tegen de champion. Is de champion verslagen dan wordt de winner de nieuwe champion. Het nadeel hiervan is dat wanneer je in een room met acht man zit je zes rondes moet wachten voordat je weer aan de beurt bent. De gevechten van de andere kun je wel live bekijken, wat handig is want zo kun je zie welke personages en tactiek zij het meest gebruiken. Het leukst zijn de rooms van drie a vier personen, daar hoef je niet zo lang te wachten tot je aan de beurt maar heb je toch even de tijd om je voor te bereiden nadat je hebt verloren. Uiteraard zijn er ook leaderboards aanwezig.

Helaas werkt de Online-modus lang niet altijd vlekkeloos. Zo kan het soms een tijd duren voordat je eindelijk een goed werkende room hebt gevonden, wanneer je zelf een room maakt heb je dit probleem niet. Maar het grootste probleem zit hem in de lag die je regelmatig hebt, dit is sterk afhankelijk van jouw verbinding en die van de ander. Sommige gevechten verlopen zo smooth als babybilletjes, maar vaak komt het voor dat het allemaal net te stroef loopt. De lag kan soms zelfs zo erg zijn dat een gevecht bijna onspeelbaar is en het plezier van het vechten verpest word. Tekken is een spel waar het heel erg aankomt op timing, door de lag klopt de timing vaak niet meer en lukken sommige moves niet goed of gewoon helemaal niet.




Naast de extra modus krijg je ook nog een lading nieuwe omgevingen om in te vechten, ook zijn sommige bestaande omgevingen wat bijgewerkt. De upgrade lijkt het spel grafisch nog iets op te poetsen. Hoewel we hier nog steeds te maken hebben met een opgepoetst PS2-spel in HD, ziet het er toch verdomd goed uit. Vooral de omgevingen zitten boordevol detail en zijn zeker boven PS2-niveau verheven. Ook de personages zien er goed uit met echt tal van kledingstukken en accessoires. De muziek en geluiden zijn hetzelfde gebleven, maar dat was voor de upgrade ook al dik in orde.