NHL 2K8

Roy
IJshockey is in Nederland helemaal niet zo’n grote sport, maar toch verschijnen er jaarlijks twee ijshockey games. Eentje is NHL ** van EA en de andere is NHL 2K* van 2K Sports. In deze review kijken we naar NHL 2K8 voor de PlayStation 3.

IJshockey is een sport waarin twee teams van zes man (inclusief een keeper) het tegen elkaar opnemen. Het doel is hetzelfde als bij voetbal, meer goals scoren dan je tegenstander. De moeilijkheid van ijshockey is dat de sport geoefend wordt op ijs en dat je speelt met een puck, een platte zwarte schijf. De schijf wordt vooruit geslagen met een stick. In Amerika en Canada is de game veel bekender en de game is ook vooral gemaakt voor die markt. Het eerste waaraan je dat merkt is de vreselijke soundtrack, de muziek is echt herrie en spreekt waarschijnlijk vooral 16 jarige Amerikaanse pubers aan. Voor hen die dit niet geloven kun je op de NHL 2K8 website een voorproefje krijgen van de soundtrack.

Het eerste dat je dus waarschijnlijk gaat doen is de muziek uitzetten. In NHL 2K8 is dat echter niet zo heel gemakkelijk; de menustructuur is namelijk ook ergerlijk. In de basis werkt het menu met een boom-structuur dat op papier wel duidelijk is, maar in werkelijkheid vrij verwarrend werkt. Je weet nooit precies waar de opties nu zitten en in welk level van de structuur je zit. Een ander nadeel van het menu is de traagheid. Niet alleen duurt het lang voordat de menu’s uitgeklapt zijn, het laden van de opties duurt ook lang. Het toppunt is echter het wachten voordat een wedstrijd begint. Je kunt het beste even iets te drinken inschenken…

Gelukkig zijn zowel de soundtrack en de menu-structuur ondergeschikt aan de gameplay, want daar draait het allemaal om. In NHL 2K8 zit het gelukkig wel goed met dat onderdeel, maar daarover later meer, eerst de graphics. Als je eenmaal gekozen hebt wat je wilt gaan doen (seizoen, toernooi, losse match, training en op ijshockey gebaseerde minigames) kun je helemaal los gaan op het ijs. Je kiest zoals gebruikelijk in elke sportgame je favoriete team (de game zit volgepropt met officiële teams en je kunt zelfs de tenues van het huidige seizoen downloaden via de site) en het tenue en je stapt het ijs op. Wat je opvalt als je de wedstrijd begint is dat de game helemaal niet echt overdreven ‘next-gen’ overkomt. De graphics zijn dik in orde, maar niet bijzonder. Wat wél erg goed gedaan is zijn de bewegingen van de spelers. Als je zelfs maar enkel naar de wedstrijd kijkt is het tof om te zien hoe goed het geheel overkomt. Een dik pluspunt is ook dat de puck echt goed duidelijk weergegeven wordt. Waar je bij het kijken van ijshockey op TV soms geen idee hebt waar de puck heen is zie je in NHL 2K8 ten alle tijden de puck duidelijk.

Wat betreft de besturing en gameplay zit NHL 2K8 ook degelijk in elkaar. Je poppetjes glijden soepel over het ijs en schieten en passen werkt prima. Ook de AI, van zowel tegenstander als medespelers, is gewoon goed. Er gebeuren geen gekke dingen als spelers die de verkeerde kant op schaatsen of zomaar in het wilde weg op doel schieten. Nieuw in NHL 2K8 is de ‘Pro Stick’ gameplay waarmee je meer controle over speler en puck moet krijgen dan voorheen.

Het belangrijkste element van Pro Stick is dat je nu alles bestuurt met de twee analoge sticks en de triggers. Je houdt je vingers dus niet meer op de gewone knoppen. De bewegingen van je spelers gaan zoals gebruikelijk met de linker analoge stick, maar de rechter analoge stick doet ook mee dit keer. Je bestuurt hiermee je stick: als je bijvoorbeeld aan de puck bent en er komt een tegenstander van links, dan duw je de rechterstick naar rechts. Je bent zo sterker aan de puck dan voorheen het geval was vanwege de verhoogde controle. Als je een schot op goal lost gebruik je ook weer de rechterstick om richting te geven aan waar je de puck wilt plaatsen. Het is natuurlijk niet zo dat je, als de puck weggeschoten is, je deze nog kunt besturen. Het gaat puur om de plaatsing van je schot voordat je het lost.
In het begin is deze besturing vrij vreemd en best lastig, maar als je eenmaal gewend bent met Pro Stick wil je niet meer terug. Analoge controle is veel fijner dan simpelweg op knoppen drukken.

Online

Uiteraard is NHL 2K8 ook online te spelen. Je kunt kiezen voor directe matches of opgezette toernooien (al dan niet ranked) of het joinen van een lobby waarin je eerst een beetje kunt ouwehoeren met de andere spelers alvorens je begint. De wedstrijden verlopen over het algemeen probleemloos en vrijwel zonder lag of haperingen, alleen merk je dat de sport niet echt populair is in Europa. In de vroege avond zijn er weinig spelers online met de game, pas ’s nachts (als Amerika ook gaat spelen) komt er wat meer keus.