Project Gotham Racing 4

BBoelie
De racefanatici onder ons hebben de laatste tijd een hoop racegeweld meegemaakt op hun Xbox 360. Zo kwam onlangs Juiced 2 uit maar waren de meeste gamers nog druk bezig met Forza Motorsport 2 en zo af en toe een potje PGR 3 eiste ook wat tijd op. Nu is Project Gotham Racing 4 er, en houden deze gamers helemaal geen tijd meer over. De nieuwste racegame van Bizarre Creations weet namelijk te overtuigen en te boeien door de sterke gameplay en leuke toevoeging van motoren. De balans hierin is erg sterk en daardoor zeker een waardige toevoeging aan de al zo volwaardige gameplay die PGR 4 kent.

De typische gameplay van PGR 4 wordt gekenmerkt door een hoop arcade in combinatie met een vleug serieuze inzet en stijl. Het gaat namelijk niet alleen om het veroveren van die eerste plaats of het neerzetten van de snelste rondetijd, nee, een mooie drift is ook wat waard. Deze waarde wordt uitgedrukt in Kudos. Elk stijlelement in je race (driften, air, draften) telt mee in je Kudo-totaal en bepaalt je uiteindelijke carrière als racer in zekere mate. Van het door jou opgebouwde kapitaal kun je namelijk de nieuwste bolides en racebanen aanschaffen. Dit kan zorgen voor een voorsprong op je opponenten.

Het verzamelen van zoveel mogelijk Kudos is min of meer een bijzaak. Het is namelijk een stuk belangrijker om je in de (offline) ranglijst op te werken naar de nummer 1 positie. Dit doe je in de Gotham Career waar je op de 72e plaats start. Door de kalender te volgen kom je langs allerlei evenementen. Afhankelijk van je niveau kun je, verschillend in moeilijkheidsgraad, kiezen voor een aantal evenementen, die zich op die kalenderdatum afspelen. Door het winnen van zoveel mogelijk races klim je langzaamaan naar de top van de ranglijst.

Je moet aardig wat doen om jezelf op te werken naar deze ultieme toppositie en dit kan helaas wel eens een beetje voor wat verveling zorgen. Niet getreurd, met de Gotham Career zijn we er nog niet. Er is namelijk ook nog een Arcademode. Deze is onderverdeeld in tien hoofdstukken die zelf weer onderverdeelt zijn in zes races. Bij deze races draait het, overigens is dit ook bij de Gotham Career het geval, niet altijd om een en hetzelfde missiedoel. Zo zijn er een hoop races waarbij je zult moeten proberen om eerste te worden of een snelle tijd neer te zetten, maar er zijn ook genoeg races waarbij het om heel andere dingen gaat. Zo zul je bij een aantal races bijvoorbeeld zoveel mogelijk Kudo-sterren moeten behalen of Pylonen omrijden die her en der op het circuit verspreid staan. De Arcademode met al haar races zorgt voor een leuke afwisseling op de Gotham Career, die toch wel als hoofdmode gezien kan worden.

In de Singleplayer van PGR 4 bevinden zich niet twee, maar wel vier modi. Naast de GC en Arcade is er namelijk ook nog sprake van een heuse Time Attack -mode. Hierin probeer je, zoals de naam al doet vermoeden, op elke track een zo snel mogelijke tijd te plaatsen. Doel hiervan is een hoge notering op de online leaderboards. Zo kun je bijhouden wie het snelste is, jij of je vrienden. Tot slot kun je in de vierde en laatste mode een Custom Match creëren waarin je een race rijdt die aan al je wensen voldoet. Zo kun je verschillende tracks en auto’s proeven voordat je ze in je carrière als coureur tegenkomt.