The Orange Box

Chris (afterparty05)
Half-Life 2
Eind 2004 kwam één van de meest geanticipeerde vervolgen ooit uit in het first person shooter genre: het had jaren geduurd, maar Valve bracht eindelijk het vervolg uit op Half-Life. Half-Life 2 wist velen wereldwijd enorm te boeien en werd ook hier op FOK!games uitgeroepen tot de beste game die dat jaar verscheen. Je dook wederom in de rol van Gordon Freeman, die na de gebeurtenissen van de eerste Half-Life in dienst getreden is van de mysterieuze G-Man. In het begin van de game materialiseer je ergens in een treinstel onderweg naar City 17. Je komt er achter dat het buitenaardse ras de Combine de aarde hebben veroverd. Het is aan jou om de mensen te bevrijden en het centrum van de macht van de Combine, de Citadel, te vernietigen.

Half-Life 2 is een game die zich tot op de dag van vandaag verrassend goed weet te houden. Grafisch kan de game nog prima mee, niet zo zeer dankzij technische prestaties als wel dankzij het geweldige werk wat de art afdeling van ontwikkelaar Valve heeft afgeleverd. Maar aangezien Half-Life 2 in technisch opzicht toen het verscheen ook top was is ook dit aspect verre van slecht tegenwoordig. Met de upgrades aan de verlichting en enkele character models zoals de Xbox 360 en PlayStation 3 versies van de game deze krijgen kan de game zo doorgaan voor een game die dit jaar of vorig jaar verschenen is. Hopelijk zien we dan deze ook terug op de PC in de vorm van een patch.

De actie in de game is eigenlijk nog steeds wat het vroeger was. De wapens in de game zijn nog altijd niet de beste die er zijn onder de first person shooters en de AI laat sinds de release van games als F.E.A.R. en Halo 3 ook zeker wel gebreken zien. Het is dan ook zeker niet de actie op zich dat Half-Life 2 goed maakt. Wat de game nog altijd leuk maakt zijn simpelweg de omgevingen waar je langs komt, de Oost-Europees aandoende wereld met haar kanalen, steden, wegen, kust enzovoort loopt over van de sfeer.

Half-Life 2: Episode One
Een kleine twee jaar na de release van Half-Life 2 verscheen Half-Life 2: Episode One. Deze episode speelt zich direct na de gebeurtenissen van Half-Life 2 af en plaatst je ook nu weer in de rol van Gordon Freeman. Ditmaal is het zaak om de energiekern van de op ontploffen staande Citadel te stabiliseren zodat mensen kunnen ontsnappen uit City 17 voordat hij ontploft en om zelf weg te komen.

Daar Half-Life 2: Episode One nog een vrij recente toevoeging is kan het grafisch eigenlijk nog zeer goed mee. Met name het eerste hoofdstuk weet nog een \"wow\" aan mij te ontlokken. De rest van de game toch zeker wel in mindere mate, maar desondanks wordt het nooit lelijk of ondermaats.

Qua gameplay is deze eerste episode eigenlijk vrijwel identiek aan Half-Life 2. Echt talrijk zijn verbeteringen in AI niet en er is geen enkele nieuwe gun toegevoegd. Het leveldesign is op veel momenten ook nog eens minder dan in Half-Life 2 zelfs, wat de game er niet beter op maakt. Half-Life 2 Episode One is dan ook duidelijk niet zo goed als het origineel. Desondanks is het toch de moeite waard, al is het alleen maar door de manier waarop je sidekick Alyx in de game is verwerkt. Dit brengt je veel meer in het verhaal en komt de immersie geweldig ten goede.