FlatOut Ultimate Carnage

koei

De lat in de racegames waarin het niet draait om netjes het snelst je rondjes te rijden maar om agressief rijgedrag, is door de Burnout-games erg hoog gelegd. Voor andere games is het moeilijk om dit niveau te evenaren of zelfs te verhogen. FlatOut: Ultimate Carnage doet echter een gooi om de nieuwe standaard te worden in het genre, maar is dat ook gelukt?

Hoewel FlatOut: Ultimate Carnage op de markt verschijnt als een nieuwe race-game voor de Xbox 360, is de game eigenlijk een remake van FlatOut 2. Het spel bevat dezelfde tracks als het tweede deel, maar heeft een nieuw likje verf gekregen. En dan niet zomaar een likje verf, maar een likje van de allerbeste verf die alleen voor speciale games is weggelegd. Zodra je FlatOut:UC opstart zullen de graphics je direct opvallen. Het water heeft een glans zoals je die uit het echte leven kent en de omgevingen zijn ook duidelijk met zorg gemaakt. Naast de grafische verbeteringen is ook het aantal objecten op de weg die omver gereden kunnen worden vergroot en kunnen er nu maximaal twaalf auto’s starten in een race. De game mag dan wel een remake zijn, maar het is wel een remake waar duidelijk in geinvesteerd is om er een nieuwe topgame van te maken.


Hoewel FlatOut: UC op het eerste gezicht erg op Burnout lijkt, blijkt er nog best wel veel verschil tussen de beide game-series te zitten. Burnout is gemakkelijk te spelen door iedereen die weinig ervaring met racegames heeft. Het uitwisselen van lak en het laten crashen van een tegenstander is voor iedereen weggelegd. FlatOut daarentegen is net een niveautje hoger. Mijn eerste race werd ik elfde (van de twaalf), en de daarop volgende races ging het niet veel beter ondanks, of misschien juist dankzij mijn ervaring in Burnout. De besturing is iets preciezer en het beschadigen van andere auto’s en het daarmee vullen van je boostmeter behoeft duidelijk meer oefening. Gewoon simpel opzij beuken zorgt er vaak voor dat je in een slip raakt, in plaats van dat je je tegenstander goed beschadigd.

Een ander groot verschil tussen Burnout en FlatOut is de omgeving. In Burnout hoort de omgeving duidelijk niet bij de racebaan, maar in FlatOut maakt de omgeving hier duidelijk wel deel van uit. Als er toevallig een hek in de weg staat, dan rijd je hier gewoon doorheen. Hetzelfde geldt voor tuinen, lantaarnpalen en zelfs winkelpuien. Af en toe neem je zelfs een souvenir mee in de vorm van bijvoorbeeld een plank die uit de auto steekt.


Natuurlijk blijft je auto hier niet onaangedaan door, de gevolgen van het meenemen van een lantaarnpaal of schutting zijn duidelijk aan je auto te zien. Er komen krassen in je lak en deuken in je wagen. Als je mooi de neus van je auto tegen een muur hebt gebeukt zal je merken dat je motorkap hierdoor beschadigd is en er wind onder komt waardoor hij omhoog klapt en er uiteindelijk vaak zelfs afklapt.

Gelukkig is je auto na elke race weer als nieuw, en mocht je toch het gevoel hebben dat hij niet helemaal is zoals hij ooit was, dan kun je een nieuwe auto kopen of je huidige auto tunen door bijvoorbeeld een betere versnellingsbak. Natuurlijk gaat dit niet allemaal kosteloos, maar zul je hiervoor geld neer moeten leggen. Dit geld verdien je door goed je best te doen tijdens de verschillende races en events te winnen en je tegenstanders tegen te werken.

Naast de gewone races in FlatOut mode is er ook de Carnage mode, waarin je andere soorten challenges tot een goed einde moet zien te brengen. Deze challenges variëren van doel. De ene keer moet je binnen een bepaalde tijd naar het volgende checkpoint rijden, anders ontploft je auto, maar in een andere challenge rijd je in een arena en is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verzamelen door tegenstanders omver te rijden. Tot slot is er ook nog de categorie stuntchallenges waarbij je de bestuurder van je auto uit je auto moet slingeren om hem zo hoog mogelijk in een net te gooien, of hem moet lanceren om hem vervolgens als een soort bowlingbal te gebruiken om pins omver te gooien. Niet echt mensvriendelijke spelletjes dus, maar wel vermakelijk.

Hoewel FlatOut in je eentje al leuk is, is het normaal gezien natuurlijk nog leuker met meer mensen. Helaas valt dit in FlatOut tegen. De stunts kun je wel met andere spelers doen maar alleen om de beurt, en split-screen racen zit er zelfs helemaal niet in. Wil je met een vriend racen zal zul je beide moeten beschikken over een 360, de game en een Live account. Gezellig samen op de bank strijden voor de eerste plaats is er helaas niet bij, en dat is toch wel erg jammer.