Resistance: Fall of Man

J (SocialDisorder)
Insomniac is bij de meeste PlayStation-bezitters voornamelijk bekend van hun Ratchet & Clank-games. Vrolijk gekleurde platformgames die van voor tot achter doorspekt waren met een flinke dosis humor. Dezelfde ontwikkelaar die nu dus aankomt met een grauwe shooter die je in de frontlinie van het verzet tegen een invasie plaatst. Kan dat goedkomen?

Voor Resistance: Fall of Man heeft Insomniac de geschiedenis een klein beetje herschreven. De Tweede Wereldoorlog heeft nooit plaatsgevonden en vanuit Rusland is het Europese vasteland overstelpt door de Chimera, een vreemd volkje dat door middel van een virus mensen ook in Chimera kan doen veranderen. Het Kanaal en de Noordzee vormen lange tijd een natuurlijke barriëre die Groot-Brittannië en Ierland beschermen tegen deze invasie, maar in 1951 hebben de Chimera onder het Kanaal door gegraven en openen de aanval op de Britten. Ondanks de vele defensieve voorbereidingen valt het Britse Koninkrijk in slechts drie maanden.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan leeft men in onwetendheid. Alle media zijn in overheidshanden en slechts een handjevol mensen kent de waarheid over wat er zich in Europa afspeelt. De rest van de bevolking weet niets van het bestaan van de Chimera en denkt dat Europa nog steeds een ontzettend leuk cultureel stekje is waar het fijn vertoeven is.
Na de val van het Verenigd Koninkrijk wordt er besloten een uiterst geheime missie te starten om de Chimera die nu ook een bedreiging voor de VS vormen het hoofd te bieden. Een bataljon U.S. Army Rangers wordt naar Europa gestuurd om een vijand te bevechten waar ze nog nooit van gehoord hebben. Het plan is om ze in York na de landing te informeren over de werkelijke situatie in Europa. Terwijl de Amerikanen onderweg zijn wordt York echter aangevallen door de Chimera en vliegen jij en je kameraden recht in een valstrik. Om met de woorden van één van de Britse soldaten verderop in het spel te spreken: \"Welcome to Britain, don\'t mind the mess. We\'re redecorating.\"

Het spel vertelt het verhaal van de drie laatste bekende dagen van U.S. Army Ranger sergeant Nathan Hale, blijkbaar een legendarische soldaat die in de oorlog tegen de Chimera een sleutelrol vervulde. Vanaf het eerste moment dat je in de huid van Hale kruipt voelt het spel aan alsof je in een oorlog terecht bent gekomen waarbij je geen idee hebt tegen wie of wat je nu precies vecht. Tijdens het spel ontdek je langzaam meer en meer over de Chimera. Sterker nog, je wordt er zelf één. Al vrij vlot in het spel word je geïnfecteerd door het virus, alleen heeft het niet dezelfde invloed op jou als op andere mensen.

Op het eerste oog lijkt Resistance: Fall of Man een shooter als alle andere. De assault rifle is er, de World War 2 setting is er, de geijkte controls zijn, de game lijkt zich in niets te onderscheiden behalve de Chimera die je nu het leven zuur maken in plaats van \'ze Germans\'. Pas als je het speelt merk je dat deze game meer is dan een standaard shooter, en dat is de verdienste van Insomniac. De humor uit de Ratchet & Clank-games komt ook in deze shooter terug, zij het in een andere vorm. Het zit hem vooral in de Britse soldaten die opmerkingen roepen als \"The bloody Yank\'s a fast learner.\" of midden in een vuurgevecht \"It\'s almost four, fancy a cup of tea?\" brullen. Op dat soort momenten zit je met de tanden op elkaar hordes Chimera naar hun graf te jagen en breekt zo\'n one-liner de spanning op exact de juiste manier.
Het arsenaal dat je tot je beschikking krijgt maakt deze game een onmiskenbaar Insomniac-product. Uiteraard zijn er de shotgun, de assault rifle en de handgranaten. Deze wapens zorgen ervoor dat de game in het juiste tijdsframe geplaatst wordt. De wapens die je van de Chimera pakt zijn echter van het kaliber \"wat hebben ze gebruikt toen ze dit verzonnen?\". De Bullseye is bijvoorbeeld een automatisch machinegeweer met een extraatje. Via de alternate fire knop kun je een doelwit markeren. Als je vervolgens het vuur opent zullen alle kogels op dat doelwit af gaan. Zo kun je een doelwit markeren om vervolgens vanuit je veilige schuilplek blind te vuren. Je kan ook een valstrik maken door de grond te markeren. De kogels zullen in een cluster dan op ooghoogte boven het doelwit blijven zweven, met desastreuze gevolgen voor de Chimera die er tegenaan loopt.

Mijn favoriete wapen is echter de Hedgehog. Deze granaat vuurt in alle richtingen op hoge snelheid scherpe metalen pinnen af. Je kunt je voorstellen dat dat best pijn kan doen als je zo\'n pin mag ontvangen. Of het scripted was of niet weet ik niet, maar ik heb het voor elkaar gekregen om een Chimera met een Hedgehog aan de muur in een onmiskenbare Jezus-houding te kruisigen. Dergelijke humor kan bij mij altijd wel op een glimlach rekenen.