Bomberman Land Touch!

Astrid (lizardtattoo)
De Bomberman-serie bestaat al meer dan twintig jaar en zo ongeveer ieder platform heeft wel een Bomberman-game in zijn assortiment. In 2005 verscheen er een Bomberman-spel voor de Nintendo DS. Naast talloze mini-games bevatte dit spel ook een klassieke modus om tegen vrienden te kunnen spelen. Helaas was het niet mogelijk Bomberman online te spelen via het Nintendo WFC-netwerk, wat een enorm gemis bleek.

Nu komt Hudson met Bomberman Land Touch! Bomberman Land Touch! kent drie speelmodi, die achtereenvolgens besproken zullen worden. Ten eerste is er de Story Mode. Bomberman (Cheerful White) wordt met een aantal vrienden uitgenodigd door Giant Gold om op het Bomber Island-pretparkeiland zijn verjaardagsfeestje te komen vieren. Cute Pink, Bookworm Green, Kid Blue, Cool Black en de anderen vermaken zich met de attracties. Jij kruipt in de huid van Cheerful White. De attracties in het pretpark zijn verdeeld over vijf zones: Schoppen, Klaver, Harten, Ruiten en het Kasteel. Binnen iedere zone staan een aantal kraampjes, al dan niet achter hekken. Door het spelen van mini-games in de vier zones die gerelateerd zijn aan de vier kleuren van een pak kaarten verdien je speelkaarten uit die zone. Sommige hekjes gaan pas open als je een bepaald aantal speelkaarten uit een zone of een combinatie van zones hebt. Ook kun je het kasteel pas bereiken als je een bepaald aantal kaarten hebt verzameld. Zo speel je langzaam maar zeker het hele pretpark vrij.



Zo nu en dan ontvang je een email van je vrienden die je uitnodigen voor een uitdaging. Je moet dan hun score voor een bepaalde mini-game verbeteren, en als dat lukt krijg je weer een speelkaart of speel je een nieuwe doorgang vrij. Door een mini-game opnieuw te spelen en je score te verbeteren ontvang je Tokens. Deze kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je er bij de Informatiekiosk goodies als bommen voor kopen, maar je kunt ook een mini-game ietsjes makkelijker maken als het na tig keer nog steeds niet gelukt is. Bij de Informatiekiosk kan je ook snel naar de andere zones \'warpen\' mits je daar al eerder geweest bent. In iedere zone zijn bovendien stempels te vinden om te verzamelen, alsmede allerlei andere items. Zo kun je Cheerful Whites kleding aanpassen om puzzels op te lossen (je mag pas doorlopen als je je verkleed hebt als clown, of je hebt een bepaald soort bom nodig om een doorgang te maken). Tenslotte zijn er allerlei stempels te verzamelen (zone, rival, boss en secret pirate).

Niet alle mini-games zijn even leuk en geslaagd, maar er zit veel afwisseling in en er zijn er genoeg om je een tijdje bezig te houden. Een paar voorbeelden van mini-games zijn memory, kogelslingeren, bommen balanceren op een stokje, bommen ontmantelen, lonten uitblazen (via de microfoon), trampolinespringen, bommen wegschoppen en kajakken. De Story Mode werkt volledig met het Touch!-scherm.



Attraction Mode
De in de Story Mode rijgespeelde mini-games kun je hier nogmaals spelen. Je kunt dit in singleplayer doen, om je eigen score te verbeteren, maar je kunt ook via Download Play (single card) met tot drie vrienden tegen elkaar spelen. Er zijn in totaal 36 verschillende mini-games dus er zit altijd wel iets bij wat iedereen leuk vindt.



De derde en voor de meesten de meest belangrijke mode is de Bomberman Battle Pack.
Dit is de ouderwetse Bomberman. Je loopt met zeven andere Bombermannetjes (zowel AI als echte tegenstanders) in een grid en probeert elkaar op te blazen zonder zelf dood te gaan. Ieder begint in een eigen hoekje van een van beide schermen, en door het opblazen van blokjes baan je je een weg naar de anderen. Onder sommige blokjes komt na het opblazen een item tevoorschijn waarmee je bijvoorbeeld sneller kan lopen, waardoor je explosies krachtiger worden of waarmee je meerdere bommen snel achter elkaar kan lopen. Items met een negatief effect bestaan ook. Bomberman Battle Pack werkt met de knoppen van de DS; je hebt de stylus hierbij niet nodig. Je kan ook hier \'single\'player spelen, tegen AI-tegenstanders om je voor te bereiden op het echte werk. Voor de multiplayer gevechten zijn er diverse mogelijkheden. Als je lokaal speelt, tegen vrienden in dezelfde ruimte, kan je niet alleen de spelers en de plattegrond kiezen, maar ook de specifieke regels die tijdens het gevecht gelden (bijvoorbeeld het aantal potjes en de beschikbare items). Tot acht spelers kunnen via Download Play of multicard tegen elkaar uitkomen. Het is ook mogelijk via het NFC-netwerk te spelen, in dat geval staan de regels vast. Je kan wel de plattegrond kiezen, hierin is redelijk wat variatie aangebracht. Naast Normal (een klassieke Bomberman-map) zijn er bijvoorbeeld \"Lotsa Items\" waarbij in het midden van ieder scherm een enorme hoeveelheid powerups te vinden is, Full-Power waar alle ontploffingen meteen vanaf het begin op volle kracht zijn, en Speedy, waarbij iedereen op topsnelheid rondholt.

Tijdens een potje via WFC kan je kiezen om tegen vrienden te spelen (hiervoor moet je FriendCodes uitwisselen), tegen rivals (tegenstanders van ongeveer hetzelfde niveau als jij), tegen spelers binnen Europa, of tegen iemand waar dan ook ter wereld. Voordeel hiervan is, dat er altijd wel iemand online is. Als je tegen een paar mensen in Azië speelt, is het af en toe wel merkbaar trager dan tegen mensen van ons eigen continent. Ook heb je wat vaker last van disconnects. Een klein beetje lag is geen probleem, al gebeurt het soms dat je per ongeluk door de \'staart\' van een explosie rent omdat je moeilijk kan inschatten wanneer het weer veilig is. Een WFC-battle bestaat in het algemeen uit vier \'echte\' spelers en vier AI-tegenstanders. Aan de icoontjes bij de naam van de tegenstander kan je ongeveer het niveau aflezen. Groene blaadjes zijn beginnende spelers, iemand met een gouden medaille of diamantje is een echte expert. Wanneer er geen vier mensen gevonden worden voor een battle wordt de grid opgevuld met AI-tegenstanders zodat je ook met twee spelers en zes AI-spelers aan de slag kunt. Ga je dood, dan kom je onder in het beeld terug met een soort kanon waarmee je alsnog je tegenstanders lastig kunt valllen. Staat de setting \'revenge\' op \'super\', dan kom je weer tot leven als je met je kanon iemand hebt omgebracht.