UEFA Champions League 2006-2007

Roy
These are the champions!

Kippenvel! Elke keer weer! De Champions League is het mooiste voetbaltoernooi na het WK voor landenteams. Landskampioenen uit heel Europa strijden tegen elkaar om de \'Cup met de Grote Oren\'. Voor Nederland zijn de laatste jaren vooral Ajax en PSV actief in deze competitie. Dit jaar ligt Ajax er al uit en ook PSV gaat zeer waarschijnlijk de kwartfinale niet overleven na de pijnlijke 0-3 nederlaag afgelopen week thuis tegen Liverpool.

Gelukkig kun je nu zelf de CL naspelen in UEFA Champions League, de nieuwste voetbalgame van EA Sports. De basis van de game is ondertussen wel bekend; je kiest een team, de competitie en je stopt als je of uitgeschakeld of gewonnen hebt. Alle clubs die meededen aan de CL van 2006-2007 doen mee, plus een aantal andere \'grote\' (AZ Alkmaar zit er bijvoorbeeld in) en de volledige competities uit onder andere Spanje en Italië. De Nederlandse competitie zit er niet in.

Zodra je begint te spelen valt je meteen op dat UEFA Champions League 2006-2006 erg veel lijkt op FIFA 2007. Heel gek is dit natuurlijk niet aangezien er maar iets van een half jaar tussen beide games zit. Vervelend is het wel voor degenen die een nieuwe game hopen te spelen. Natuurlijk is er altijd wel kritiek geweest op deze werkwijze van EA, maar na de goede recensies van FIFA 2007, inclusief alle lofuitingen voor de verbeteringen van de game, is dit toch wel weer erg jammer. Maar goed, het gaat om de game zelf en als deze net zo goed is als FIFA 2007 zou het thema misschien een reden zijn om de game aan te raden.

Helaas is dit niet het geval, de game lijkt eigenlijk vooral haastig in elkaar gezet te zijn. Van heel veel spelers klopt het uiterlijk niet (verkeerde huidskleur bijvoorbeeld) en ook het publiek is in deze versie niet meer dan een grote blur die naast onduidelijk is ook nog eens de helft van de tijd wegvalt. Grafisch is de game verder ook gewoon erg matig, de spelers bewegen houterig en de bal is niet rond. Graphics zijn echter niet het belangrijkste in een game, het gaat om de gameplay natuurlijk en deze was prima in 2007. Je voelt hem echter al aankomen, ook hier komt weer een teleurstelling... De gameplay is ronduit kut. De spelers reageren traag op wat er op het veld gebeurt en luisteren naar de knoppen die jij indrukt is al helemaal teveel gevraagd. Je gaat je toch afvragen welke incapabele medewerkers zo hebben zitten knoeien toen deze game gemaakt werd.

Ook bij het derde onderdeel van de game dat besproken gaat worden, het geluid, is het kommer en kwijl. De soundtrack is nog wel okay, lekker standaard EA Sports muziek en dat past allemaal prima. Het commentaar is echter tenenkrommend slecht, vooral omdat het heel vaak gewoon te laat reageert op de gebeurtenissen op het veld. OHW, JUST WIDE TO THE POST terwijl de bal allang weer over de middellijn verdwenen is...

Nieuw!

De game is overigens niet compleet een slechte herhalingsoefening van FIFA 2007, er zitten twee nieuwe spelmodi in: Treble en Challenge. In Treble is het de bedoeling dat je de Treble wint. De Treble is een voetbalterm voor het winnen van het landskampioenschap, de nationale beker en de Champions League. Je zult dus een compleet voetbalseizoen moeten spelen (inclusief oefenwedstrijden vooraf). Je Treble savegame kun je overigens ook overzetten op je PS2 zodat je ook op een groot scherm verder kunt gamen. Zo kun je altijd en overal met dezelfde savegame spelen. Waarom dit enkel voor de Treble mode werkt is me overigens een raadsel.

De andere nieuwe mode is de Challenge mode. Hierin kun je legendarische Champions League momenten nog eens spelen. Een recent voorbeeld van bijzondere momenten is de finale tussen AC Milan en Liverpool (2004-2005) waarbij Liverpool er na een 3-0 achterstand in de eerste helft er alsnog met de winst vandoor ging. Helaas is het bij de Challenge mode wel zo dat de huidige teams verwerkt zijn. Ten tijde van diezelfde finale speelde Kuijt bijvoorbeeld helemaal nog niet bij Liverpool...