David Douillet Judo

Roy
Van elke grote sport bestaat er wel een game: voetbal, tennis, basketbal, etc. Een judo-game was er echter nog niet. ‘Een gat in de markt’ moeten de mensen bij Big Ben gedacht hebben en ze riepen de hulp in van David Douillet, een Franse judoka, om een judo-game te maken. Wij speelden het resultaat: David Douillet Judo.

Voor degene die niet weten hoe judo nou precies werkt volgt hier nog wat informatie over deze Japanse sport. De rest kan gewoon doorgaan naar de volgende pagina waar de game zelf besproken wordt.

Judo is een Japanse vechtsport en staat voor ‘zachte weg’. De sport is ontworpen aan het einde van de 19e eeuw door Jigoro Kano. Iemand die de sport judo beoefent heet een judoka. De bedoeling van judo is om een tegenstander uit te schakelen, zonder deze te verwonden; slaan en schoppen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan bij judo. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld bepaalde houdgrepen waarbij je de tegenstander vasthoudt op een dergelijke manier dat deze geen kant meer opkan.

Bij een judo-gevecht in wedstrijdverband (bijvoorbeeld op de Olympische Spelen) is het hoofddoel om een Ippon te maken: een worp waarbij je de tegenstander in volle vaart plat op zijn rug gooit. Ook houdgrepen van 25 seconden of langer leveren een Ippon op. De wedstrijd is bij een Ippon direct afgelopen. Een Ippon scoren is echter vrij lastig en daarom is er ook een los punten systeem ingevoerd waarbij je punten krijgt voor simpelere worpen of houdgrepen die korter dan 25 seconden duren. Je kan ook strafpunten krijgen voor bijvoorbeeld het verlaten van de ring of gevaarlijk spel waarbij je blessures (voor jezelf of de tegenstander) riskeert.