NHL 2K7

Arjen (Mr_Belvedere)

Een nieuwe hockeygame. Zal mij benieuwen. Op de hoes prijkt ene Joe Thornton. Deze sterspeler van de San Jose Sharks speelt zo goed, dat hij op dit moment een driejarig contract ter waarde van ongeveer twintig miljoen dollar heeft. 2K Sports heeft een logische keuze gemaakt wie er op de cover moest, maar ik heb niet het idee dat het gros van de Nederlander enig idee heeft wie in hemelsnaam Thornton is, laat staan wie de San Jose Sharks zijn. Ach, het gaat toch niet om de hoes!

2K Sports is geen onbekende in de wereld van de sportsims. Op de Xbox liet het bedrijf al NHL 2K6 zien. Hierin had je met een makkelijke besturing de leukste ijshockey wedstrijden te pakken. Op de Xbox 360 hebben ze een hoop van het vorige deel overgenomen, maar laten we de zaken objectief bekijken.

Na een relatief korte laadtijd verschijnt het menu met een onderliggende soundtrack van rockmuziek. Het menu is overzichtelijk ingedeeld en biedt naast de gebruikelijke instellingen ook gelijk toegang tot het snel spelen van een potje of even kijken wat de statistieken zijn. In de Skybox vind je mini-games en je bewaarde foto\'s. Bij het selecteren van Xbox Live ga je op het 2K Network. We zullen beginnen met een kort potje ijshockey.

Afhankelijk van het aantal aangesloten controllers kun je met één tot maximaal vier spelers kiezen in welk team zij behoren. Je kunt vanzelfsprekend kiezen uit alle NHL-teams, maar ook de internationale teams staan tot je beschikking. Heb je goed je best gedaan in eerdere (career) games, dan kun je ook oudere tenues en teams unlocken. Vervolgens kies je een stadion uit en de show kan direct beginnen, want onze Amerikaanse en Canadese vrienden houden wel van een showtje. Er wordt ingezoomd op de kleedkamer waar de spelers nog even een pep-talk krijgen en daarna schaatsen ze allemaal het ijs op om even in de kijker te staan. Het publiek gaat uit zijn dak terwijl de muziek en de lichtshow starten. Al snel heeft elk team zich een beetje voorgesteld met wat hockey-moves en kan het feest beginnen. Ik heb mij laten vertellen dat het in het echt ook ongeveer zo gaat.

Wat vooral opvalt is het slimme camera gebruik van NHL 2K7. Laat je de Xbox 360 een potje tegen zichzelf spelen, dan zal de camera inzoomen op de actie. Maar zijn er gamers die meedoen dan gaat de camera naar hogere positie toe waardoor je een goed overzicht hebt op heel de ijsbaan. Door middel van gekleurde cirkels zie je welke speler je op dat moment bestuurt.

De game zelf is natuurlijk voorzien van alle officiële regels die de NHL rijk is. Offside, icing en andere regels komen geregeld langs tijdens het spelen. De scheidsrechter houdt niet van al te veel geweld, maar toch zijn er genoeg mogelijkheden om de tegenstander een flinke duw of mep te verkopen. Overspelen gaat vlekkeloos als je goed rekening houdt hoe de ontvangende speler op het veld staat. Het duurt eventjes voordat de speler zich heeft omgedraaid en naar het doel kan schaatsen, maar door een goede timing toe te passen speel je naadloos naar elkaar over. Een hockey game wordt daardoor lekker fanatiek. Helaas niet al te fanatiek, want ik heb in geen enkel potje de spelers met elkaar op de vuist zien gaan. Iets dat wel gebeurd in de echte NHL wereld.

Bij een beslissing van een scheidsrechter of tijdens het scoren van een doelpunt geven de spelers ook een klein showtje weg. De één zal al zijn teammaten een high-five geven, terwijl het publiek uit zijn dak gaat. Een ander gooit liever zijn handen in de lucht en zie hoe de mensen op de bank hun hockeysticks tegen de reclameborden meppen.