Sudoku Master

koei

Twee jaar geleden zou iedereen je nog vragend aankijken als je het over sudoku\'s zou hebben, maar tegenwoordig zijn de cijferpuzzels bij iedereen bekend en hebben ze zelfs de plaats van de ouderwetse zweedse puzzel of cryptogram in de krant overgenomen. Nintendo pikte al een graantje mee van dit succes met de game Brain Training, die ongeveer honderd sudoku-puzzels bevatte. Nu komt Nintendo echter met een cart waar alleen maar sudoku-puzzels op staan, vierhonderd in totaal.

Voor de mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met een sudoku-puzzel bevat de game een tutorial die je precies uitlegt hoe je een sudoku invult en zitten er tien oefenpuzzels bij waarbij je direct kunt zien of een ingevuld cijfer juist is. Omdat je de tutorial pas kunt bekijken als je het spel ook daadwerkelijk in je bezit hebt volgt hier een korte uitleg. Een sudoku-puzzel bestaat uit een groot vierkant van 81 vakjes, welke weer onderverdeeld is in drie vierkanten van elk negen vakjes. Het is de bedoeling dat in elk subvakje de cijfers 1 tot en met 9 geplaatst worden, maar wel op zo\'n manier dat in elke rij en kolom elk cijfer één keer voorkomt.


 


Natuurlijk kun je dit gewoon op het ouderwetse papier doen, maar alles is tegenwoordig digitaal, dus de sudoku\'s ook. Je kiest een van de niveau\'s: oefenen, makkelijk, normaal of moeilijk. Daarna kun je een puzzel uitzoeken die je wil gaan maken. Op beide schermen verschijnt dan de sudoku naar keuze en dan kan het invullen van cijfers gaan beginnen. Bij de simpele puzzels zul je vaak in één keer het goede cijfer in een vakje in kunnen vullen, maar bij moeilijkere puzzels zal dat niet zo gemakkelijk meer gaan. Gelukkig kun je net als op een papieren puzzel in de hoekjes getallen noteren om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Elk vakje heeft vier hoeken, dus je kunt ook vier getallen noteren als geheugensteuntje. Hoewel het hele spel met de stylus bestuurd wordt, hoef je gelukkig niet met je stylus in een klein hoekje te gaan klooien. Aan de rechterkant van het touchscreen kun je kiezen of je een cijfer in wilt voeren voor een heel vak, of slechts als geheugensteuntje in het hoekje. De geheugensteuntjes werken erg gemakkelijk, maar het is wel jammer dat je de geheugensteuntjes ook allemaal weer stuk voor stuk uit moet zetten als je ze niet meer nodig hebt, anders zie je ze door het uiteindelijke getal heen schijnen wat het spel een beetje onduidelijk maakt. Getallen kunnen ingevoerd door op een vakje te gaan staan en dan het getal aan te klikken, of door het getal te tekenen op een tekenvak.

Tot zover heeft de digitale versie eigenlijk weinig nieuws te bieden tegenover de ouderwetse papieren versie, maar gelukkig hebben de makers er nogwel een paar handige snufjes ingedaan. Zo laat dubbel klikken op een cijfer zien waar deze cijfers nogmeer staan in het spel, en zodra er negen keer hetzelfde cijfer in een spel staat wordt het cijfervakje grijs. Dit zijn de extra\'s waar je het mee moet doen, wat wel erg jammer is want er had natuurlijk veel meer mee gedaan kunnen worden zoals een hintsysteem of een foutcontrole. Er is niets vervelender dan als je een puzzel bijna hebt ingevuld er achter komen dat er ergens een fout staat. Met één knop terug gaan naar het moment dat het fout ging en vanaf daar verder gaan zou dan erg handig zijn.


 


Het spel biedt in totaal vierhonderd puzzels, maar deze zijn niet allemaal direct beschikbaar. Om puzzels vrij te spelen moet je sterren verzamelen. Voor elke puzzel die je goed oplost krijg je één tot vier sterren, afhankelijk van de tijd die je erover gedaan hebt.

Op grafisch en muzikaal gebied moet je niks van de game verwachten. De achtergrond is gewoon saai gestreept met bewegende vraagtekens, waarbij je de keuze hebt uit grijs, rood of blauw als achtergrondkleur. De muziek is al net zo uitgebreid. Je kunt kiezen uit drie deuntjes die alledrie even slaapverwekkend zijn en de beste optie is ook eigenlijk om je geluid gewoon uit te zetten.