Madden NFL 07

Tom (Pitom)
Er zijn meer mensen die heden ten dage de naam Adolf nog met zich meedragen dan Nederlanders die fervent American Football liefhebber zijn. Dit staat in groot contrast met Amerika, waar American Football een wezenlijk onderdeel van de cultuur vormt en daarom ook door nagenoeg elke High School geëerd wordt met een footballteam waarin de beste scholieren hun mannetje staan terwijl ze worden toegejuicht door beeldschone scholieres in korte rokjes. In Nederland is dat wel even anders. Hier moeten de ploegen stad en land af reizen om aan het gewenste aantal gewillige cheerleaders te komen. En in de magazijnen van de Nederlandse sporthallen liggen de benodigdheden voor American Football in een verlaten donker hoekje, als ze al aanwezig zijn.

Logischerwijs is de American Football-gameserie Madden in Amerika razend populair terwijl ‘wij gezonde Hollandse jongens’ onze tijd liever besteden aan de voor ons bekendere sporten zoals voetbal en tennis. Als het om het proberen van nieuwe dingen gaat zijn we blijkbaar nog altijd het bekrompen boerenvolkje dat we altijd al geweest zijn. Dat is spijtig als je kijkt naar de hoge kwaliteit die de Madden-games doorgaans te bieden hebben. Geheel vreemd is het overigens niet, want American Football is, evenals Madden, een erg ontoegankelijk spelletje. Na vijf minuten leg je vermoedelijk met een gemengd gevoel van verbijstering en walging de controller weg, na vijf uur ben je misschien wel verliefd.

De kans is groot dat je niet of nauwelijks bekend bent met de regels van het American Football. In tegenstelling tot de sport die wij kennen als voetbal, wordt er hier niet aanvallend en verdedigend tegelijkertijd gespeeld. Het ene team speelt namelijk offensief, terwijl het andere team met man en macht het tactische spelletje van de aanvallende partij moet verzieken. Het voornaamste doel van de aanvallende groep is om met de bal de eindzone te bereiken om zo een handjevol punten in de wacht te slepen. Ze krijgen hiervoor vier beurten en een beurt eindigt als de bal op de grond belandt. Als de aanvallers binnen die vier beurten minimaal tien yards dichter bij de eindzone weten te komen krijgen ze weer vier beurten, zo niet, dan wisselen de aanvallende en de verdedigende ploeg van rollen. Uiteraard gaat het veel dieper dan de reeds besproken spelregels, voor verdere uitleg verwijs ik je graag naar Wikipedia.