2006 FIFA World Cup

Morthill
Zoals met elk groot internationaal voetbaltoernooi is er ook dit WK weer een speciale editie van EA\'s FIFA. 2006 FIFA World Cup is ook, net als zijn voorgangers, volledig afgestemd op dit toernooi en niets anders. Het is echter niet helemaal juist om te denken dat het dus eigenlijk niet veel meer is dan FIFA 2006 in een nieuw jasje. Zeker in vergelijking met Road to World Cup is er namelijk flink gesleuteld aan de game.

Zoals al gezegd is deze game afgestemd op het WK. Dat betekent dat je, naast de standaard losse wedstrijden, alleen het WK en de kwalificaties zult spelen en er alleen maar landenteams in de game zitten. Als extraatje heeft EA ook nog een scenario-mode toegevoegd, maar daarover later meer. Elke FIFA game heeft een flinke lading clubs en daarnaast nog alle landen. De game voelt daardoor wat beperkt aan, maar dat weet je van te voren. Deze game is gewoon gericht op die mensen die graag het WK willen naspelen, zoals het echt is. Niet meer, niet minder.

In dat opzicht is de game ook eigenlijk best geslaagd. De officiële WK loting zit in de game, evenals de officiële kwalificatie poules. Als je daar geen zin in hebt kun je ook nog gewoon mixen voor een willekeurig WK. Aangezien de selecties nog niet bekend waren voor de game werd uitgebracht heeft EA besloten dit aan jou over te laten. Je hebt, afhankelijk van het land, een lading spelers waaruit je er een aantal kiest die voor jou gaan spelen. Zo zul je met Nederland dus gewoon een speler als Davids in de basis kunnen zetten, ondanks dat van Basten daar blijkbaar anders over denkt.

Naast het WK is er dan nog de scenario-mode. In deze mode zul je verschillende wedstrijden spelen, waarbij je soms alleen de laatste 30 minuten speelt en soms de hele wedstrijd. Elke wedstrijd kent zijn doelstelling en subdoelstellingen. Zo zul je bijvoorbeeld met Ivoorkust een achterstand van 2-1 bij rust moeten ombuigen in een 4-2 overwinning, precies zoals dat ook in het echt ging. Haal je al je doelstellingen, dan krijg je alle punten die je kon halen, maar het is ook mogelijk om slechts één subdoelstelling te halen.

Om de game wat extra replay waarde te geven zitten er enorm veel opdrachten in de game. Deze variëren van een wedstrijd uitspelen zonder een kaart tot het verslaan van elk land. Voor elke opdracht krijg je punten en met deze punten kun je in de shop dingen kopen als klassieke shirts, gameplay opties of ex-topspelers. De spelers die je kunt vrijkopen zijn helaas wat beperkt; je zult echte toppers als Cruijff en Pelé niet kunnen kopen. Je zult het moeten doen met bijvoorbeeld Klose of Bergkamp. EA heeft dus gekozen voor recente WK helden.