OutRun 2006: Coast 2 Coast

Jeroen (washandje)
OutRun 2006: Coast 2 Coast is in essentie een opgepoetste versie van OutRun 2 en de arcadegame OutRun 2 SP. Beide games zijn volledig beschikbaar en een mengelmoes van de twee vormt de basis voor Coast 2 Coast. Dat de game afstamt van een arcade game is te merken: de hele interface van de game schreeuwt uit dat het in een arcadekast hoort. Grote glimmende letters geven tijdens het racen aan hoeveel tijd je nog hebt, ook al is dit in sommige races helemaal niet van belang. Eén van de prachtige composities uit de OutRun-klassiekers van de jaren \'80 schalt uit de boxen. Laat het OutRun gevoel beginnen...

De besturing van de game is prima. De auto\'s reageren allemaal zeer direct en precies. En dan is er nog het driften; in een hoek van 90 graden door een bocht scheuren. Driften is heel makkelijk, druk in of voor een bocht op de rem en stuur in. Met ongewoon gemak vlieg je op hoge snelheid door de bocht heen. Je kan zelfs tijdens het driften nog een klein beetje bijsturen, je door het verkeer heen manoeuvreren en aan het einde van de bocht ga je weer rechtdoor op de finish af. En daar ligt de grootste zwakte van de besturing. Driften is geen test van je vaardigheden, maar een test van hoe goed je een knop in kan drukken. Aan het eind van de bocht hoef je zelf niks te doen, de AI helpt je wel recht de bocht uit te komen. De eerste paar keer driften is fantastisch; zo snel ben je nog nooit door een bocht gegaan. Maar zo gauw je merkt dat het helemaal geen kwestie is van hoe goed je bent, is het alleen nog maar een manier om een scherpere bocht te maken, en dat is jammer.

De belangrijkste gamemodus die in de game zit verwerkt is de Coast 2 Coast modus. Deze is in twee delen verdeeld: een Flagman en een Clarissa deel. Bij de Flagman moet je vooral simpelweg racen tegen een groot aantal tegenstanders. Af en toe krijg je de opdracht om meer punten te halen dan je tegenstander door zoveel mogelijk te driften. In het Clarissa deel zit de echte originaliteit van de game. Hier krijg je van je vriendin een aantal opdrachten die je moet uitvoeren. Soms is dit heel simpel driften, inhalen of kegeltjes omver rijden, maar er zitten ook enkele ingenieuze minigames in zoals UFO\'s ontwijken, geesten omver rijden en overige auto\'s omver beuken. Voor alles wat je in de Coast 2 Coast modus doet krijg je vervolgens OutRun miles. Deze kan je gebruiken om nieuwe auto\'s te unlocken, maar ook andere muziek, omgekeerde tracks en autokleuren zijn beschikbaar. De verschillende auto\'s voelen qua snelheid en besturing niet zo heel anders van elkaar, maar dat is in dit geval niet echt een probleem. De besturing die er nu is is prima en de unlockable auto\'s zijn eigenlijk meer voor de heb.

Buiten de Coast 2 Coast modus zijn er nog de OutRun, Heart Attack en Time Attack modi. Deze hebben allemaal dezelfde opzet. Je begint altijd in dezelfde stage (omgeving) en aan het eind hiervan kies je om rechts of links te gaan. Ga je naar links dan komt een makkelijkere stage, ga je rechts dan wordt het moeilijker. Zo kan je vanaf het begin zelf je eigen route uitstippelen door de wereld van OutRun. In totaal zijn er vijftien stages van OutRun 2 aanwezig in de game en nog vijftien stages uit Outrun 2 SP. Met OutRun miles kan je nog de zogenaamde 15-stage-continuous tracks unlocken waar je achter elkaar door alle omgevingen heen rijdt. Met deze vijftien stages ben je dan toch zeker wel een kwartier bezig, dus een tekort aan wegdek is er niet in de game. In de OutRun modus kun je deze opzet gebruiken om zoveel mogelijk punten te halen door te driften, in te halen en zo snel mogelijk door te rijden. In de Heart Attack modus moet je in essentie hetzelfde doen als in het Clarissa deel van de Coast 2 Coast modus; opdrachten van je vriendin uitvoeren voor punten. In Time Attack gaat het er uiteraard om om zo snel mogelijk de finish te behalen.