Monster Hunter

Steven (Steeven)
Trek dat berenvel maar uit de kast
Monster Hunter is het zoveelste originele project van Capcom dat mensen eens wat anders moet bieden dan de vele dertien-in-een-dozijn games. Het concept is simpel: pak een wapen en jaag op wild. Groot wild. Van kleine antilopen tot grote draken; alles mag en kan dood.

Je zou denken dat er wel een reden is voor het jagen op beesten, maar er is geen verhaallijn te bespeuren in de game. Monster Hunter speelt als een RPG, voelt als een RPG en oogt als een RPG; maar het is een meer een action-adventure game met RPG-elementen. Het spel begint met het wakker worden van de hoofdpersoon op een bed. Dit hoofdpersonage kun je naar eigen smaak aanpassen. Zo kan onder meer het gezicht, kapsel en de kleding veranderd worden. Als je eenmaal uit het huisje loopt, wat jouw eigen huis blijkt te zijn, ben je beland in een tijd die veel wegheeft van het Stenen Tijdperk. In het kleine dorp lopen een paar mensen rond die je kunt aanspreken en natuurlijk zijn ook de winkels aanwezig waar je wapens, bescherming en andere spulletjes kunt kopen. De dorpelingen hebben niet veel boeiends te melden, ze geven je vooral tips die de beginnende jager nodig heeft. Toch resten er een hoop onbeantwoorde vragen door het hele spel heen. Waarom moet ik jagen? Waarom draait alles om jagen bij elk persoon in het spel? Wat hebben die beesten ons misdaan? Blijkbaar draait het allemaal om het te kunnen patsen met je jaagverhalen bij het kampvuur met je kleinkinderen.

Dorpsoudste vertelt een verhaal
In het dorp woont een oude kerel die jou even gaat leren hoe je moet jagen. Hij heeft vijf soorten quests in de aanbieding, variërend van één ster tot vijf sterren. Eén ster betekent een makkelijke quest die weinig geld oplevert en vijf sterren is de meest onmogelijke quest die je kunt bedenken. Door het hele spel heen blijft deze man de enige aanbieder voor jouw avonturen. Alle quests hebben ook een tijdlimiet. Hoe moeilijker de quest, hoe minder tijd je hebt om deze af te ronden. Als je stopt tijdens een quest of deze niet kan volbrengen, dan ben je al je spullen kwijt die je gevonden hebt tijdens de quest.

Als je eenmaal een keuze gemaakt hebt kun je eindelijk de wereld van Monster Hunter verkennen. Deze wereld ziet er werkelijk prachtig uit. Je waant je echt in het Stenen Tijdperk, waar dinosaurussen in allerlei soorten en maten rondstampen. De wereld is mooi aangekleed met mooie achtergronden en golvend gras op de vlakten. In het begin is de wereld echter nog niet helemaal bereikbaar. De wereld van Monster Hunter is namelijk ingedeeld in vlakjes, een beetje zoals Phantasy Star Online. Het hangt een beetje van het soort quest af en de moeilijkheidsgraad daarvan waar je kunt komen en welke beesten er rondlopen.

[

Je begint met het leren van bepaalde vechttechnieken om beesten af te slachten. Hoewel er een combo-systeem in het spel zit gebouwd komt het afmaken van beesten toch meer neer op button bashen. Daarnaast kun je wel min of meer je eigen vechtstijl kiezen. Je kunt later in het spel namelijk meerdere soorten wapens kopen die allemaal anders gebruikt moeten worden. Een zwaard vecht bijvoorbeeld heel anders dan een lans. Je zult regelmatig je wapensets moeten aanpassen aan de quest die je doet.

In andere quests komt er wat meer diepgang in het spel kijken. Zo kun je ook vissen en insecten vangen om ze vervolgens voor geld te verkopen. Of je kunt verschillende grondstoffen uithakken in bepaalde mijnen. Je kunt ook vlees roosteren van beesten die je hebt afgemaakt. Dit gaat gepaard met een hilarisch muziekje, terwijl de speler op het scherm een stuk vlees op een spit aan het ronddraaien is. Zodra het liedje af is moet je op het juiste moment drukken om perfect vlees te krijgen.

Vechten
Omdat je niet in levels kan stijgen heb je vaak geen idee hoe sterk of slap je bent. Je verdient ook niet erg veel geld met quests. Aangezien wapens en bescherming erg duur zijn denk je al snel dat je gewoon moeilijkere quests moet en kan volbrengen. Niets is minder waar. Wie voor dat pad kiest is gedoemd te sterven. Het komt er in dit spel op neer dat je de makkelijkere quests een paar keer moet volbrengen, om zo op een traag tempo toch betere wapens te kunnen kopen.

Veel quests draaien om het uitschakelen van een groep beesten die een paar mensen terroriseren. Deze beesten lijken allemaal op prehistische dinosaurussen, maar zijn eigenlijk fictieve en vooral kleurrijke beesten die daar van afgeleid zijn. Elke rake slag of stoot die je uitdeelt doet bloed vloeien, maar het kan lang duren voor je een beest hebt doodgeslagen. De animaties zien er best lomp uit en de beesten reageren ook niet altijd even slim op je aanwezigheid. Herbivoren bijvoorbeeld kun je één voor één afmaken en ondertussen grazen soortgelijke wezens vrolijk verder zonder om te kijken. Heel af en toe gebeurt het nog wel eens dat een beest op de vlucht slaat, maar dat is ook maar zelden. Als je een beest hebt doodgeslagen kun je items vinden op zijn dode lichaam. Dit kunnen stukken vlees zijn, maar ook botten en andere spullen waarmee je je wapens kunt upgraden.

Wat mij uitermate irriteerde was de camera tijdens het vechten. De camera draait namelijk niet automatisch mee en deze moet je zelf bijstellen via de L1-knop. Maar tijdens het vechten lukt dat niet altijd en voor je het weet word je in je rug aangevallen en enkele meters weggeslingerd.

Later in het spel kom je tegenover groteske draken te staan. In sommige quests zul je een paar eieren moeten stelen van zo\'n draak en in andere moet je tegen een draak vechten. Er zijn draken in allerlei soorten en maten, zoals een vuurdraak of een waterdraak. Maar vaak komen de gevechten op hetzelfde neer. Toch komt hier een leuk extraatje bij kijken in het spel, namelijk de stealthmodus. Je kunt ook prooien besluipen of je verstoppen voor een langsvliegende draak. Dat laatste kan ik zeker aanraden, want in je eentje is de kans vreselijk klein om een gevecht te winnen van een draak.

Online
Monster Hunter is ook online te spelen. Je kunt je singleplayer poppetje gewoon meenemen in de online wereld. Alle spullen, wapens, geld en bescherming die je eventueel gewonnen hebt kun je dan ook weer mee terug nemen naar je singleplayer character. Wel zo handig.

Het spel verschilt online niet veel van het singleplayergedeelte. Er zijn twee werelden om de belasting van de servers wat te verminderen. Zo\'n wereld is weer ingedeeld in verschillende servers waar mensen aan het spelen zijn. Online is Monster Hunter niet superpopulair, maar er zijn altijd wel genoeg mensen om mee te spelen. In plaats van in je eentje kun je dan samen quests oplossen, die ook niet verschillen van de offline quests. In tegenstelling tot de singleplayer van het spel kun je online wel levels omhoog gaan. Dit heeft echter niet veel invloed op het spel zelf en geeft meer aan hoe ver bepaalde spelers online al in het spel zitten.

Wat mij opviel is dat er online veel meer geld te verdienen is voor het volbrengen van quests. Het is online niet moelijker en zeker niet anders, en toch verdien je meer geld. Dat is toch wel een groot nadeel voor spelers die geen modem hebben om online te spelen, want die zullen ongetwijfeld een eeuwigheid dezelfde quests moeten doen om de betere wapens en bescherming te kunnen kopen.

Een kleine irritatie bij het online spelen van Monster Hunter is toch de communicatie tussen de spelers. Via de controller chatten is gewoon kut en om er nu apart een toetsenbord voor aan te schaffen lijkt me het geld niet waard. Ook zijn negen van de tien spelers al honderd jaar verder in het spel dan jij en zij spugen dan ook op jouw miezerige outfit en wapens. Wat dan wel weer grappig is zijn bepaalde animaties die je kunt doen, zoals een monster of een speler uitdagen. Bij één van deze animaties gaat de speler op de grond liggen en wuift hij met z\'n handen dat de tegenstander moet aanvallen.

Een andere irritatie heeft te maken met de gemiddelde intelligentie van medespelers. Als je met een groep jagers op een beest aan het slaan bent, kan het gebeuren dat er door een zwaai van iemand zijn of haar wapen een medespeler omver wordt gegooid. Kan gebeuren. Maar het is een ander verhaal als een stel idioten als wilde zwijnen op een beest afrennen, waar jij net gehakt van aan het maken bent, en alles en iedereen omver slaan, behalve het beest. Ook heb je sukkels die tijdens een redelijk makkelijke quest onderweg draken gaan uitlokken. Vaak zijn deze sukkels slap en dus sterft iedereen door een moordzuchtige draak. Quest failed! Ja, dat krijg je ervan!