De Sims 2: Studentenleven

Steven (Steeven)
Wegwezen
Iedereen is bekend met De Sims, toch? Voor de leken volgt hier een korte uitleg. Een sim is een virtuele \'jij\', een vriend van je of een onbekende. Deze sim kun je besturen. Zo moet een sim eten, plezier maken, vrienden maken; eigenlijk alles wat in het echte leven ook moet. Ondertussen kan een sim verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen en spijtig genoeg ook sterven. Een echte aanrader voor controlfreaks dus. Studentenleven laat je de mooiste tijd uit je leven herleven, maar dan digitaal. Er zijn drie universiteiten om uit te kiezen, dus er is voor elk wat wils. En als het niet bevalt maak je zelf een universiteit.
Als je eenmaal een keuze gemaakt hebt zul je een nieuwe Sim moeten aanmaken. Hiervoor is een nieuwe levensfase aan het spel toegevoegd, namelijk die van jongvolwassene. Met een groep is het natuurlijk leuker om op kamers te vertoeven, dus het is aan te raden je vrienden en vriendinnen ook op kamers te dumpen. In de huizen met studentenkamers kun je je eigen kamer \'claimen\'. Hierbij verschijnt er een foto van jou op de deur.

Naast studentenkamers zijn er ook andere plaatsen die je kunt bezoeken. Helaas is dat een minpunt van deze expansie. Je kunt bijvoorbeeld naar een bibliotheek, de plaatselijke koffietent, een studentenvereniging en een sportzaal. Maar eerst moet je een taxi bellen die je komt ophalen, dan moet het spel laden, vervolgens kies je waar je heen wilt, dan moet het spel wéér laden, en uiteindelijk blijkt het wachten de moeite niet waard omdat er niet veel te doen is.



Tijd is geld
Omdat bijna elke student platzak is krijg je een steuntje in de rug. Je begint met duizend piek en de rest moet je bijverdienen om je rekeningen te betalen. Om te zorgen dat je wat bijverdient kun je verschillende dingen doen: rappen voor geld, een bijbaantje nemen, optreden of sparen voor die mooie geldboom. Ook belangrijk is je studiebeurs, want hoe beter je presteert hoe meer geld je krijgt. Ik heb bijvoorbeeld drie jaar lang gemiddeld een tien gestaan en kreeg een hele dikke beurs. Eenmaal met geld op zak kun je een beter studentenhok bewonen, wat weer voordelen met zich meebrengt in de zin van betere items die je gemoedsbalkjes sneller vullen. Natuurlijk kunnen de mietjes gewoon cheaten en een dikke villa bouwen met handige, dure spullen om zo de barre tijden te overleven.
Tja, over tijd gesproken, je studiejaren vliegen voorbij. Zo ben je nog bezig met je eerste examen en zo heb je een diploma. Je studietijd is verdeeld in vier jaren, een jaar is verdeeld in twee periodes met examens en dat duurt ongeveer een week (in echte tijd een paar uur). En wat moet je dan doen? Dit werkt heel simpel. Eerst zul je een vak moeten kiezen en een vak heeft weer invloed op je wanneer je ouder bent en gaat werken. Je kunt uit elf vakken kiezen en ik koos voor geschiedenis. Daarmee kon ik snel carrière maken in het leger. Maar ook filosofie, natuurkunde, kunst en noem maar op zijn beschikbaar. Het is ook mogelijk je vak te veranderen, dus je keuze is niet definitief.

Spijbelen?
Vervolgens zul je ook naar school moeten. Deze colleges hoef je niet per se te volgen, maar het is wel aan te raden. Je hebt namelijk een nieuwe meter die aangeeft hoe jij presteert op school. Om deze op te vullen moet je lessen volgen, maar ook thuis opdrachten maken, papers schrijven en in de bibliotheek onderzoek doen. Dat laatste kan ook met een vriend/vriendin. Elk jaar bestaat uit twee periodes waarin twee examens gemaakt moeten worden. Als je ervoor kunt zorgen dat je sim het goed doet op school en zich goed voelt heb je een grote kans dat je een examen uitstekend afsluit. Je studietijd is tevens handig om jezelf te verbeteren; pomp je lichaam op, leer koken, wees creatief, dit alles scheelt een heleboel tijd wanneer je klaar bent met je studie en je gaat werken.
Als je het verneukt op school krijg je een waarschuwing en moet je het schooljaar opnieuw doen. Lukt het je dan nog niet om het jaar te halen dan word je van school getrapt. Dat laatste betekent dat je niet meer jongvolwassen bent, maar volwassen. Get a job!



Bonus
Zoals bekend heeft je sim een aantal wensen die je kunt vervullen. In totaal zijn dat drie wensen, maar met deze expansie kun je twee extra wensvakjes verdienen door goed te presteren op school. Hoe meer wensen, hoe meer kans je hebt om ze te vervullen en dus meer gelukspunten kan verzamelen. Met die punten kun je speciale items kopen, zoals een geldboom of een love-bubbelbad. Natuurlijk zijn er ook zat nieuwe items te vinden in deze uitbreiding waar je op de volgende pagina meer over leest.