Colin McRae Rally 2005

De Careermode
Een hedendaags racespel moet en zal bigger and better. Meer en snellere auto’s, uitgebreidere tracks, grafisch moet het mooier en tuningmogelijkheden moeten steeds accurater. Bij Codemasters hebben ze dit goed begrepen en komt ze met een geheel vernieuwde careermode. Je begint het spel als jong, naïef coureurtje in een Golfje. Hiermee moet je twee kampioenschappen rijden en deze eindigen op een podiumplaats. Als dit gelukt is krijg je een nieuwe auto en zogenaamde driverpoints. Met deze punten kan je nieuwe kampioenschappen unlocken en weer verder racen in je nieuwe wagen.

De verdiende auto’s kan je ook nog verbeteren door middel van een aantal tests. In die tests moet je bijvoorbeeld je remmen testen door binnen een aantal seconden naar een bepaalde plek te rijden en precies daar te remmen of je kan je motor testen door gedurende een aantal seconden een vast toerental aan te houden.
In totaal zijn er 23 kampioenschappen die weer onderverdeeld zijn in enkele stages. Die kampioenschappen bestaan bijvoorbeeld uit Beetle-rallies en 4 WheelDrive –en 2 WheelDrive rallies. De opdracht is simpel: zorg dat je sneller bent dan je tegenstanders. Als je een podiumplaats weet te bereiken en genoeg driverpoints haalt, kan je door naar het volgende kampioenschap. Een podiumplaats kan je halen door in de stages steeds hoog genoeg te eindigen en daarmee genoeg punten krijgen. Punten krijg je door bij de eerste vijf te eindigen; een eerste plaats 5 punten, een tweede 4 et cetera. In andere kampioenschappen tellen ze gewoon de tijden bij elkaar op en de snelste wint.
De meesten zullen de stages niet schadevrij uit kunnen rijden en daarom kan je na bijna alle stages in de Car Repair-optie je auto opknappen. Je krijgt, net als bij echte rally, een uur de tijd om reparaties aan je wagen uit te voeren. Het kost dan bijvoorbeeld tien minuten om je bodywork op te knappen en vijftien voor je gearbox.

Championship
In de championshipmodus speel de oppergoeroe zelf: Colin McRae. Je racet rallies over de hele wereld met als doel als beste coureur van de wereld te eindigen. Dit is een leuke modus om met een maat te spelen. Je speelt dan gewoon één voor één om te kijken wie de beste tijd neer kan zetten.

Challenges
Ook hier kan je lekker tegen je vrienden racen (maximaal met z’n vieren) in verschillende rallies in de multiplay-optie. In Time Trial is het gewoon de bedoeling dat je de huidige records probeert te verbreken.

Online: hoe meer zielen, hoe meer vreugd
De belangrijkste toevoeging aan Colin McRae 2005 is de mogelijkheid om met je console online je skillz te laten zien. Als je inlogt kun je kiezen voor een quicksearch waarbij die zelf de eerst beschikbare game voor je vindt of een uitgebreide search waar je zelf je voorkeuren op kan geven over het type rally. Je kan maximaal met acht man tegelijk een rally rijden. Deze is dan weer onderverdeeld in acht stages. Je tegenstanders zijn niet ‘fysiek’ aanwezig op de baan, en het enige wat je ziet zijn silhouetten van de wagens zodat je ze wel kan zien maar er niet tegenop kan botsen. Verder wordt er in het beeld informatie gegeven over je positie en over de andere spelers; bijvoorbeeld als gefinisht of juist gecrasht zijn of wanneer ze uit de race stappen.
Aan het eind van de rit worden de behaalde punten opgeteld in een ranglijst. Deze ranglijst zit vrij ingenieus in elkaar. Rijd je bijvoorbeeld tegen iemand die hoog op de lijst staat en je wint, dan krijg je meer punten dan wanneer je wint van iemand die lager staat. Het werkt ook andersom natuurlijk. Als je verliest van iemand die onder je staat raak je veel meer punten kwijt dan wanneer je verliest van iemand die boven je staat.
Een minpuntje vind ik wel dat er geen co-driver aanwezig is om je hier doorheen te loodsen.

Er zijn in totaal 9 landen waar rallies gereden worden. Naast de VS, Zweden, UK, Finland, Australië, Spanje, Griekenland en Japan staat nu ook Duitsland op het programma. Elk van deze landen weer onderverdeeld in 8 stages waar geraced kan worden in de hierboven besproken competitiemogelijkheden.

Nadat je een track hebt gekozen zal je eerst je wagen af moeten stellen op het parcours. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de afstelling van je versnellingsbak, je remmen, de hoogte van je banden en nog enkele dingen die cruciaal zijn om een goede tijd neer te zetten.