Film: Crossing Over

Chantal (rocha01)
Dat de V.S. bekend staat om zijn indringende en soms harde immigratiebeleid is algemeen bekend. Om het land binnen te komen moet je behoorlijke argumenten hebben. Om er vervolgens te mogen blijven en te mogen werken is een tweede uitdaging. Dit onderwerp vormt de basis voor de nieuwste film van regisseur Wayne Kramer (Running Scared): Crossing Over. Vanaf 13 augustus zal deze film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, met de alom geprezen Harrison Ford in de hoofdrol.


Diverse verhaallijnen
Crossing Over vertelt de verhalen van een aantal hoofdpersonages. Ze hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal naar de V.S. gekomen om zich daar te vestigen. Ieder heeft zo zijn eigen reden om het vaderland te ontvluchten, maar de wens om in Amerika een beter en veiliger bestaan te krijgen, leeft bij hen allen. Al deze personages krijgen op hun beurt te maken met de Immigration & Customs Enforcement (de Amerikaanse IND zeg maar). Hier werkt Max Brogan (Harrison Ford) als special agent. Hij heeft het enigszins gehad met het immigratiebeleid van de V.S. en heeft vooral last van zijn gevoel en emotie wanneer hij weer een inval moet doen om illegalen op te pakken. Binnen het korps wordt hij ook wat wantrouwend bekeken. Zijn partner, een Iraniër, maakt het hem niet altijd even gemakkelijk doordat hij zijn eigen immigratieperikelen kent binnen zijn familie. Brogan raakt emotioneel betrokken bij een zaak, wanneer hij een jonge moeder oppakt en deze hem in tranen vraagt haar zoontje te redden die elders in dagopvang zit. Zodra Brogan het jongetje heeft gevonden, is de moeder verdwenen en Brogan ziet het als zijn plicht het jongetje te helpen. Hij brengt het naar zijn grootouders in Mexico en belooft hen op zoek te gaan naar hun dochter. Zal hij haar ooit levend vinden?

Naast Brogan leren we Cole (Ray Liotta) kennen, een INS-medewerker die de macht heeft greencards toe te kennen. Van deze macht maakt hij misbruik door de Australische actrice Claire Shepard (Alice Eve) te chanteren. Een greencard in ruil voor twee maanden ongelimiteerde seks. De actrice doet alles om in de V.S. te mogen blijven en gaat in op Cole's chantage. Cole is op zijn beurt weer getrouwd met advocaat Denise Frankel (Ashley Judd). Zij zet zich in voor immigranten die in de problemen zijn geraakt. Tegenstrijdige conflicten binnen het huwelijk zorgen voor een gespannen sfeer.

Al deze Amerikaanse hoofdpersonen worden omringd met immigranten en illegalen uit diverse landen: Engeland, Mexico, China, Iran en Bangladesh. Elk individu kent zo zijn eigen problemen en dreigingen waardoor zij vechten voor hun greencard. De één zal hem uiteindelijk wel krijgen, een ander niet. Is dit willekeur of is het beleid eerlijk en oprecht?


Ingewikkeld
Crossing Over is een film waar je je gedachten wel goed bij moet houden. Door de vele verhaallijnen, die in principe niets met elkaar te maken hebben, is het zaak goed te blijven opletten. Elk personage dat op jacht is naar de zo gewilde greencard, vormt een verhaallijn in de film. Sommige van deze lijnen komen samen, andere blijven solo verder gaan. Aan het eind van de film is het niet zo dat de cirkel rond is, noch levert het voor iedereen een happy end op. De makers hebben op indringende wijze duidelijk weten te maken dat het immigratiebeleid van de V.S. behoorlijk streng is en bij tijd en wijle ook erg schrijnend. Zeker wanneer er machtsmisbruik aan te pas komt, wordt het beleid op de proef gesteld. De boodschap die de film mee lijkt te willen geven, is dat Amerika dan wel het land van de ongekende mogelijkheden zou moeten zijn ('The American Dream'), in de praktijk is het dat allerminst. De makers neigen ook erg naar het afkeuren van het immigratiebeleid, dat zeker door andere westerse landen ook afgekeurd zal worden. Dit indringende beeld, dat bijvoorbeeld duidelijk wordt in de verhaallijn waar een tiener wordt verdacht van Jihad, terwijl het gewoon een scholier is die zich in alle partijen in het moslim-conflict probeert in te leven. Uiteindelijk leidt dit tot een emotionele ontwrichting van een compleet gezin. Dit geval laat duidelijk zien dat Amerika een vrij eenzijdige kijk heeft op dit soort zaken en dat ze vooral ook een behoorlijk arrogante houding innemen in het immigratiebeleid.


Ford zoals Ford bedoeld is
Harrison Ford kan nog altijd een sterke performance geven. In zijn rol als Brogan zit voldoende diepgang, welke hij goed weet over te brengen. Ook de bekende rustgevende uitstraling in zijn acteren komt goed naar voren. Toch mis je als kijker wel de achtergrond van het personage. Brogan lijkt verbitterd te zijn, maar het waarom van die verbittering wordt niet uitgelegd, dit mis je in het verhaal. De verhalen van de immigranten worden wel wat meer uitgediept, maar juist de rol van Brogan blijft in het hier en nu. Jammer, want Ford had zeker die diepgang kunnen geven aan zijn karakter. Ray Liotta oogt wat moeizaam in zijn rol als machtsmisbruiker, zeker wanneer hij toch wroeging lijkt te krijgen. Maar slecht zijn zijn acteerprestaties niet te noemen, allerminst. Eigenlijk zijn alle acteurs wel goed in hun element en lijkt de casting op orde. Ashley Judd mag even extra genoemd worden, haar rol komt sterk over, mooi en emotioneel betrokken.

Crossing Over is een drama dat behoorlijk aan de werkelijkheid grenst. Het beeld dat in de film wordt geschetst van de immigratieproblematiek van het land zet behoorlijk helder neer hoe het er in Amerika aan toe gaat. Snelheid heeft het geheel misschien niet, maar een drama als dit heeft dat niet echt nodig. De verhalen doen het werk, de acteurs lijken ondergeschikt te zijn aan deze verhalen. Crossing Over is hiermee een goede dramafilm, die wellicht in Amerika, vanwege de patriottistische houding van zijn inwoners, slechtere reviews zal krijgen dan elders in de wereld. Zij zullen zich niet herkennen in de kritiek die de film lijkt te willen uiten. Hier zal deze kritiek op een ander niveau worden gewaardeerd en dus zal ook de film hoger aangeslagen worden. Bij FOK! komen we uit op vier sterren, een mooie en reële score.


Label: Paramount Releasedatum: 12 augustus 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.