CD: Putumayo - Italia

Chantal (rocha01)
De zomer staat voor de deur, tijd om op reis te gaan. Muzikaal kan dat heel erg goed met de cd's van Putumayo. Bij FOK! vormt het label een vast onderdeel in de reviewsectie en dus niet verwonderlijk dat elke nieuwe cd die uitkomt, wordt beluisterd en gereviewed. De laatste aanwinst van Putumayo is Italia. De titel laat niets te wensen over, we gaan op muzikale rondreis door La Bella Italia.


Verzamelaar
Inmiddels zijn er al heel wat Putumayo-verzamelaars op FOK! besproken, je vraagt je af wat je over de nieuwste aanwinst nog kunt zeggen dat al niet eerder is gezegd. Wederom is het label erin geslaagd een divers album uit te brengen. Het blijft wel een feit dat één cd altijd te weinig is om alles te laten horen wat je zou willen. Daar kampt ook Putumayo mee. Op Italia staan 11 tracks van een redelijk divers pluimage. Er zitten rustige ballads tussen, maar ook wat meer up-tempo zomers werk. Dit kleurt de kleurige cd ook en maakt dat er voor ieder wat wils is te vinden. Toch ligt de nadruk op het 'mellow' werk. Je kunt je bij het beluisteren van deze cd heel goed voorstellen dat je met een glas frisse Lambrusco en een schaaltje olijven onder een boom zit, genietend van de Italiaanse zon.


Bandabardò - Il Principiante

Wat opvalt bij het beluisteren van de diverse nummers is de Zuid-Amerikaanse invloed die is terug te vinden in de Italiaanse muziek. Ondanks dat er een behoorlijk plas water ligt tussen de twee werelddelen, heeft deze stijl de overtocht gewaagd... en is aangekomen. Met name in de ritmische sectie (de percussie) is deze invloed bovenmatig hoorbaar. Het maakt dat de nummers lekker klinken en ondanks hun 'mellow' karakter toch ook een bepaalde opzwependheid kennen.

Vooral één geheel
Het is een optie om hier alle 11 de tracks afzonderlijk de revue te laten passeren, maar op de manier zou je zeker minimaal een aantal te kort doen, dus houden we het op een geheel. Dat is ook wat deze verzamelaar is: een consistent geheel. De stijl zit van A tot Z in de tracks verweven. Als enige echte uitschieter, en dus wel het apart vernoemen waard, moeten we toch Rocco De Rossa noemen. Zijn nummer 'Iquique' staat symbool voor alles wat de Mediterrane te bieden heeft en de song omschrijft dan ook het beste wat deze cd is: MEDITERRAAN! Zet de Lambrusco maar koud, prik de olijven aan je prikkertje en zoek een Italiaans aandoend plekje op en dan... vooral genieten!

Tracklist

1 Simone Lo Porto • Il Girasole
2 Rossomalpelo • Il Mare Mi Salva
3 Alessandro Pitoni • Colpa di Coda
4 Bandabardò • Il Principiante
5 Giorgio Conte • Balla Con Me
6 Lu Colombo & Maurizio Geri Swingtet • Gina
7 Gianmaria Testa • Il Viaggio
8 Lino Straulino • La Piccola Inglesina
9 Rocco De Rosa • Iquique
10 Marco Calliari • L'Americano
11 Alessandro Mannarino • Me So Mbriacato


Label: Putumayo World Music Releasedatum: mei 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.